Lokalavisa må vente en time etter vi kom til Kvenværet, før Bjarne Johan Faxvaag dukker opp og gir oss en handtrykk av Donald Trump-kaliber. Kremmeren er inne i den mest hektiske tida, og når det handler om mulige båtsalg skjønner vi godt prioriteringen.

- Som jeg sier: En båt til en halv million blir fryktelig mange kneipbrød. Nå ser det ut til at jeg lander to båtsalg pluss en påhengsmotor i løpet av dagen, forteller han.

Det er travle dager for kremmer Bjarne Johan Faxvaag.

- Må få maks ut av sommeren

Kneipbrødene går det også mye av akkurat nå. I juli mylder det av feriefolk på Kvenværet og på øyene utenfor, og inne i Bunnpris-butikken er det køer med handlende. Restauranten åpner også snart, og da vil den fylles opp i de tidlige ettermiddagstimene.

Bunnpris-butikken er bare en del av virksomheten.

- Om vinteren skal vi slite hardt for å klare 150.000 kroner i omsetning på ei uke. I forrige uke omsatte vi for en million på butikken og restauranten til sammen, forteller kjøpmannen.

- I sommerhalvåret går det på livet løst med å selge varer og hjelpe folk. I vinterhalvåret går det på bygging og vedlikehold. Da renner pengen ut den andre veien. Så det er bare å stå på nå, sier han.

Landets nest største Yamaha-forhandler

I tillegg til butikk og restaurant, kommer salg av påhengsmotorer og båter, som ikke er noen ubetydelig del av bissnissen.

- Per juni var vi den nest største Yamaha-forhandleren i landet. I fjor solgte vi 170. I år kommer vi til å passere 200 motorer, forteller han.

Påhengsmotorsalg har Bjarne Johan Faksvåg holdt på med siden han var 16 år. Men sin egen kremmervirksomheten startet han to år før det igjen, med å drive gatekjøkken. Tenårene bestod av arbeid og bissniss: ved siden av de virksomhene han startet selv var han dreng på fiskmottaket og butikken.

Livets skole

Han startet på det som den gang het handel og kontor, men ett år på videregående var nok.

- Det var arbeid som lå for meg. Jeg har livets skole. Det jeg lærte mest av var å jobbe sammen med voksne folk. Og jeg lærer fortsatt. Det er for eksempel masse hyttefolk ute i øyene her som driver bissniss i Trondheim. De lærer jeg mye av.

Ansatte fra mange forskjellige land

Vi har satt oss ned inne på restauranten, hvor de ansatte forbereder dagens innrykk. Bjarne Johan slår av noen ord med Vida Berg, daglig leder for restauranten. De ni fast ansatte i Aug Faxvaag AS kommer fra mange forskjellige land. Vida er fra Litauen. Hun kom til Kvenværet for elleve år siden som sesongarbeider. Det tok ikke lang til før hun hadde mann og fast jobb i Kvenværet.

- Jeg fant meg både en kjekk mann og en snill sjef, smiler hun.

Bjarne Johan forteller at de de siste årene har funnet et konsept for restaurantdrifta som fungerer veldig godt. Siden 2012 har restauranten doblet omsetningen. Det går i tradisjonsmat og mat av lokale råvarer. Og restauranten har blitt et sted hvor feriefolket er innom og spiser etter at de har vært på butikken og handlet.

Marite, Svetozar, Darina og Vida forbereder seg på dagens innrykk på restauranten.

Omsatte for 37 mill

Regnskapstallene viser at Aug Faxvaag AS drives med overskudd. I 2016 var omsetningen på butikk, restaurant, motor og båtsalg på 37,2 millioner. Av dette hadde man et årsresultat på nesten en halvmillion: 458.000 kroner.

- Drifta har stort sett gått med et lite overskudd, bortsett fra i 2013, da vi hadde en minus. Det hang sammen med investeringer som ble gjort i butikken. Det at vi satt igjen med såpass mye sist år, handler om at vi har økt omsetningen jevnt over. Da blir det også mer igjen, sier Bjarne Johan Faxvaag.

Tok over som 20-åring

Han tok over hele drifta av handelstedet Aug Faxvaag som 20-åring. Da ble han den fjerde driveren til stedet som har vært i kontinuerlig drift siden 1870. Bjarne Johans oldefar, Anton Myhre startet handelstedet, og drev det i hele 55 år. I 1925 tok svigersønnen August Faxvaag over. Han ga stafettpinnen over til sønnen Bjarne Faxvaag i 1958, og i 1991 var det Bjarne Johan sin tur. I 2020 kan handelstedet feire 150 år.

- Jeg har ikke planlagt noe ennå. Men det må da bli en feiring, sier han.

Kystlandsbyen

Kystlandsbyen Vikan

Bjarne Johan driver med mer enn det som går inn i Aug Faxvaag AS. Det var mange som ristet på hodet da han lanserte planene om kystlandsbyen Vikan, en egen hyttelandsby rett øst for handelstedet. Nå står landbyen der med 15 hytter og en egen båtmarina. Og det skal bli flere hytter i landsbyen.

Liker "umulige" prosjekter

Det nyeste prosjektet er et hyttefelt på Olderøya, rett ut for Kvenværet. Denne dagen kom det slepebåt med lekter fra Kvenhusvika for å transportere en gravemaskin og annet utstyr ut til øya. Der er det regulert for 35 tomter. Han forteller at planen er å sette opp enkle, billige og miljøvennlige hytter med solenergi. Han har allerede fått bygget ei kai til området. Snart kommer det ei flytekai, og så skal det etableres en enkel sti gjennom hyttefeltet. Den første hytte er under bygging.

- Vi kan hive oss i båten og dra ut og se, sier han.

Det tar ikke mange minuttene over til Olderøya, og der er allerede gravemaskina kommet i land. Bjarne Johan gliser bredt.

- Dette liker jeg. Det å starte opp prosjekter som kan virke litt umulige i utgangspunktet.

- Dette liker jeg, sier Bjarne Johan Faxvaag. Gravemaskina er på plass på Olderøya, hvor han har sitt nyeste prosjekt.

- Positiv trend for Kvenværet

Han er en fullblods kremmer, men sier at det ikke er mulig å drive og bygge opp noe på et sted som Kvenværet, uten idealisme i bunnen. Ikke alt som blir startet opp, gir avkastning - i alle fall ikke på kort sikt.

- Men alt henger sammen på et vis. Det å skape noe som gjør at vi får flere hyttefolk hit, og at noen velger å bosette seg i Kvenværet, er også positivt for bissnissen. Men det er vel også positivt for stedet. Kvenværet har jo vært et fraflyttingsområde gjennom mange år, men de siste årene har vi sett en positiv trend, med flere barnefamilier som har bosatt seg, sier han.