Sesongåpning, 2fastFrøya motorsportsenter

-Det årne sæ! Mannen vi står og snakker med har signalgul vest, sort skjegg, solbriller og har kledd seg godt til formålet. - Nei, vi frykta det verste når havskodda sto som verst her i nitida, men det har klarna opp og folk har begynt å komme til nå.

Det har de virkelig! I det vi ankommer bilarrangementet står det en endeløs stripe av parkerte biler i veikanten lenge før avkjørselen, et klart tegn på at parkeringsplassen er stappfull. Når lokalavisas utsendte klatrer ut av sin lille Nissan Micra er det soleklart at her er arrangementet i full sving og det er bare å kaste seg med. Røyk, svidd gummi og motorbrøl lokker de omlag 750 gjestene til 2Fast sin sesongåpning på Frøya flyplass.

Vi slenger oss med de mange bilentusiastene som trasker opp den lille bakken til banen, og når vi når toppen åpenbarer det seg en slette fylt med biler og motorer Reodor Felgen ville vært stolt av, for ikke å snakke om Blodstrupmoen. Dette er undertegnedes første møte med motorsporten som den skal oppleves.

Gummi hvin, grupper av menn som står over bilmotorer og småprater og på rekke og rad de feteste Amerikanske og Europeiske bilmerkene utstilt og klare til å starte de trimma motorene for så å  grine i vei ut på banen for å vise hva de duger til! Eller så enkelt trodde vi det var.

Ved et skilt hvor det står “PIT” henger det en ung dame i varmedress og gul vest. Gutteaktig undrende ser vi vel ut som om vi har havnet i smørøyet i det vi spør det dummeste spørsmålet som finnes -Ka e det som skjer her da? og peker på en kø med biler foran oss.

Den unge damen smiler og sier - Det herre e bilsjekk!

Hun forklarer at bilene foran oss holder på å bli sjekket slik at de er i sikkerhetsmessig stad for å kjøre ut på banen. Det må sees til at rattet ikke detter av, setene sitter fast, og så videre. Dette er virkelig en ny verden!

- Alle kan potensielt ta med seg bilen og kjøre rundt på banen her, forteller hun og vi er halvveis ned i bakken for å hente Micraen før hun fortsetter med at det eneste en må gjøre er å betale medlemskontingent, møte opp på møter, få bilen godkjent og ha hjelm, først da kan man kjøre ut på banen.

-Og så kjøre dæm på to forskjellige måta ut på der da!

Bilene dundrer forbi ikke fem meter unna oss, noen med røykos bak og noen bare hviner forbi så fort de bare kan.

-Hæ? Vi skjønner ingen ting. To måter?

-Ja nånn kjøre timetec og noen kjører drifting.

Jenta forteller at “drifting” er å spinne og brenne gummi gjennom hele banen.

- Åhh, rægging?

-Jepp sier hun - Og Timetec er å kjøre banen på kortest mulig tid, finne den raskeste sporet gjennom banen.

-Åh, som gocart!?

-Jepp, sier hun.

Vi beveger oss bort fra PIT-skiltet og møter mannen som arrangerer hele motorbaletten på sletta her i dag, Johan Dybvig.

- Vi har jobbet med dette arrangementet i fem måneder og er veldig fornøyde med tilstellinga i år. Det har vært bra besøkt av folk og det er fullt med biler selv om sola har uteblitt, forteller han.

Arrangementet har tiltrukket seg mye folk, ikke bare fra regionen, men fra Ålesund, Bodø, Mo i Rana og noen har kommet over grensa fra Sverige.

- Det tiltrekker seg folk fra hele landet, det handler bare om hvor glad de er i å kjøre bil fordi det kan bli litt langt, sier Dybvik.

2fast er fem år i år, men har hatt tilstelninger åtte år på rad på Frøya. Denne helgen er sesongåpning og første arrangement i år. Dybvik blir entusiastisk når han videre forklarer:

- I år skal vi arrangere 2Fast sitt første mesterskap. Breisladd-mesterskapet. Det går over fem runder fordelt på hele sesongen hvorav den første runden går av stabelen på Frøya på lørdag.

- Det gleder vi oss til for å se hva reslutatet blir. Den som vinner sammenlagt på de fem rundene kan stikke av med en pott på 1500 spenn om de legger bredsida til!

Hvorfor velger dere å legge det til Frøya og ikke nærmere Trondheim?

- Vi har vært her i åtte år, vi var en av de første som hadde arrangement her da banen var klar. Dessuten så trives vi på Frøya, det beste er når vi spør frøyværingene om noe så er bestandig svaret “det årne sæ”!

Til sist møter vi Thomas. Thomas kommer glidende elegant ut av banen med sin Caterham super 7,  rørramme bil med 1,6 liters motor på 130 hestekrefter.

-Æ kjøre timatec og konkurrere med klokka, men det vanskeleg når all drifteran ligg før mæ i banen.

Vi ser vel ut som et spørsmålstegn, så han fortsetter.

- Dæm lægg igjænn så my gummi på banen at det e umulig å slå klokka.

Thomas har drevet med motorsport siden han var 16 år gammel.

- Æ kjæm hit for miljøet og for å kunn kjør bil på en litt annen måte enn ute på gata, gliser han.

Arrangementet fortsetter søndag med mere bilkjøring og premieutdelinger. For de som måtte gå glipp av det denne helgen pga konfirmasjon eller annet så er det flere muligheter, blant annet den 10. juni på Levanger.