- Torsdag 1. desember er røykvarslerens dag, og tid for å bytte batteri. Sjekk også om varsleren faktisk fungerer, sier informasjonsrådgiver Pål Rune Eklo i Gjensidige.

En røykvarsler har normalt en levetid på ti år, og Gjensidige har beregnet at inntil 59.000 røykvarslere i Sør-Trøndelag nå kan være modne for utskifting. Av disse befinner i overkant av 1.000 seg her i øyregionen.

Høytida for levende lys

- Røykvarsleren redder hvert år mellom 10 og 20 liv i Norge. Desember er måneden med flest boligbranner, og en tid med økt bruk av levende lys og mer fyring. 1. desember er derfor naturlig valgt som røykvarslerens dag, sier Eklo.

En undersøkelse fra Gjensidige viser at det er over 100 branntilløp i norske hjem hver dag. Flere av disse ender med tragedie, og 42 personer har omkommet i brann så langt i år. Dette før vi går inn i de mest brannutsatte ukene i året.

Minuttene teller

De første minuttene er de viktigste for hvordan utfallet av en brann blir til slutt.

- Brannvesenets oppgave er å forhindre at brannen sprer seg ytterligere når de kommer frem til boligen din. Vær din egen brannsjef og forebygg branner gjennom brannvern og opplæring. Ta med store og små i familien og finn gode rømningsveier, sjekk røykvarslerne og at brannslukkingsapparatene virker. Skift batteri i røykvarsleren i dag. I verste fall kan i morgen være for sent, sier Eklo.

Bekymret for brann

En undersøkelse Synovate har gjennomført for Gjensidige, viser at 31 prosent av innbyggerne i Sør-Trøndelag er bekymret for at hjemmet deres skal brenne ned. Dette er en økning på hele 14 prosentpoeng fra i fjor, og sørtrønderne er nå blant de mest bekymrede i landet.

- At flere er bekymret for brann, kan faktisk være et godt tegn. Det viser at flere skjønner farene og ikke lenger tror at brann bare rammer andre enn seg selv, avslutter Pål Rune Eklo i Gjensidige.