Mens høsten legger beslag på ferskvannskrepselagene, er forsommeren sjøkrepselagets årstid.

Det er ikke bare høstens fangst av ferskvannskreps som fortjener et eget «krepselag». Faktisk er hver dag du går forbi en fiskedisk eller en båt på brygga med levende sjøkreps, en perfekt dag for et sjøkrepselag!

Teinefanget sjøkreps, som ser friske ut og er sprell levende, er den mest prima råvaren man kan kjøpe. Sjøkrepsen fanges også som bifangst i trål, da får de litt mer juling, og de dør gjerne når de løftes i trålen. Er de helt ferske, er disse også gode, selv om de ikke lever.

De trålfangede krepsene er gjerne noe mindre også, men det betyr ikke noe. En liten kreps smaker akkurat like mye og like fantastisk som en stor.

Sjøkrepsen blir mye større enn ferskvannskrepsen. Sjøkreps med vekt på rundt 500 gram forekommer, selv om snittet ligger på 200–250 gram. I klørne er det også en del kjøtt, men de spises best kokt, og med skalldyrgaffel som pirkeverktøy. Halene, derimot, smaker aller best etter en rask pannesteking. Med rikelig med smør og hvitløk får de den perfekte aromaen.

Sjøkreps er ganske kostbart, så vil man spise seg mett uten å bli ruinert, er det både lurt og godt med saus og annet mettende tilbehør. Pasta og fløtesaus, for eksempel.

Fløtesaus laget av blåskjellkraft, hvitvin og sitron passer til alt fra havet. I dag la jeg til en liten chilispice som en twist, fordi det er deilig å svette litt i panna når man spiser i sola.

Denne retten lar seg selvfølgelig fint lage med linguine fra butikken, men det er liksom noe helt spesielt med hjemmelaget pasta. Å lage pasta er nesten som å se inn i et bål. Det er utrolig fascinerende å se hvordan linguinen blir til – med utgangspunkt i en klump egg og mel, litt håndarbeid og en rimelig pastamaskin.

Ramsløken er i sesong en måneds tid nå. Både løken, stilkene, bladene og blomstene har sine bruskområder. Den beste metoden jeg har funnet for å bevare ramsløkens smak og farge, er å lage en olje/puré på den. Mikser man bare masse olje og ramsløk, vil dette surne etter hvert, og alt må kasseres. Hvis du derimot varmebehandler den samme pureen og legger den på rene glass, er den holdbar helt fram til neste ramsløksesong.

Smaken er kraftig, men veldig god. Det er ikke mange årene siden den dukket opp på mitt kjøkken, men nå i sesong er den med i bortimot alle retter som i utgangspunktet kler løk, hvitløk og gressløk. Ramsløken fyller nemlig skoene til alle disse tre løkbautaene.

Fremgangsmåte

Linguine: Ha melet i en miksebolle/foodprosessor. Hell over egg, vann og olje. Kjør godt sammen til en veldig fast deig. Tøm deigen ut, elt sammen for hånd, pakk i plastfilm og la hvile i 30 minutter. Kjevle deigen ut på tykkelse 3, og rull gjennom linguinesporet på maskinen.

Kok opp vann og salt, slipp pastaen oppi. La den koke i 2 minutter, hell den så i et dørslag. Ha noen striper olivenolje over, og vend den raskt slik at den ikke kleber seg. Snurr linguinen rundt en pinsett til det blir en snurr og legg den i en varm skål. Skum opp blåskjellsausen med en stavmikser og hell et par gode øser over.

Blåskjellsaus: Skyll og rens blåskjellene. Sett over en kjele med smør, hakket sjalottløk, chili, ingefær og hvitløk. Fres dette sammen uten at det får farge. Ha på blåskjellene og hvitvinen og kok i 3–4 minutter, til blåskjellene åpner seg og slipper den gode kraften.

Sil kraften over i en kjele, og kok den ned til det halve med fløten. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Miks godt sammen, og hell sausen over pastaen. Legg noen skjeer ramsløkolje som smaksrike og dekorative striper rundt.

Ramsløkolje: Skyll ramsløken godt, og la den renne av seg. Stapp den ned i et blenderglass, hell salt og olje over. Miks dette sammen til en fin suppe. Det kan være lurt å slippe den ramsløken du ikke får plass til først, oppi etter hvert – fremfor å stappe alt til en hard ball i glasset. Hell dette i en kjele, og kok det på moderat varme i 5 minutter mens du rører rolig i kjelen. Hell oljen på rene glass mens den er kokende varm. Skru på lokk og sett glasset på benken til det er romtemperert, deretter oppbevares det kjølig.

Sjøkrepshaler: Halen skilles fra hodet ved å vri. Tre en trepinne gjennom halen slik at den holder seg rett, og dypp den 15–20 sekunder i kokende vann. Løft den rett over i iskaldt vann. Nå slipper halekjøttet skallet lett når den renses omtrent som en reke. Halen stekes i panne med solsikkeolje til den får fin farge på oversiden. Stekingen avsluttes med nok smør og noen knuste hvitløksfedd med skall. Halen skal være medium/rå inni. Hell et par skjeer stekesjy på krepsehalen når den ligger på tallerkenen.

Ingredienser

(4 personer)

8 levende sjøkreps

2 ss olje

2 ss smør

2 fedd hvitløk

salt og pepper

Linguine:

300 g hvetemel

200 g durumhvete (kjøpes i vanlig

butikk)

1 egg

4 eggeplomme

2 ss olivenolje

1,5 ts salt

100 g vann

Spicy blåskjellsaus:

1 kg blåskjell

2 sjalottløk

1/2 hvitløk

1 medium sterk chili

15 g ingefærrot

3 dl hvitvin

1 ts sukker

1 ss sitronsaft

fløte

Ramsløkolje:

300 g ramsløk

5 dl solsikkeolje

1 ts salt