Om de hadde forandret seg «litt» utenpå disse 35 årene, så var stemningen den samme som den alltid har vært, da elever og lærere møttes til det syvende treffet.

Klassefester og gjenforening er ikke så uvanlig, men få har vel hatt så mange russetreff som det som kalles pionerkullet, eller verdens første Frøyaruss. De har møttes om og om igjen, med fem års mellomrom, slik de lovte hverandre da de 28 elevene satte russelua på hodet sommeren 1980.

Under årets treff, hvor også lærerne og æresruss Erna Lassen som vanlig var invitert, var de tjue som møtte opp. Noen litt gråere i håret, eller andre «små» forandringer, men det var utenpå. Inni var de som de var for 35 år siden, ble det hevdet.

Klasserom med oversvømmelser

De startet med en flott omvisning på Frøya kultur- og kompetansesenter. Der er fasilitetene noe helt annet enn klasserommet i det lille huset som også kalles «gammelskolen» ved Sistranda skole, hvor russetreffdeltakerne startet på gymnaset. Eller kjellerlokalet de også benyttet, og hvor det stadig var oversvømmelser. Det siste halvåret på det som da het gymnaset tilbragte klassen i den den gang nesten ferdige nybygde videregåendeskolen.

- Tenk det, at nyskolen vi så vidt fikk tatt i bruk for trettifem år siden, i dag er avleggs, mens vi er like oppegående, sa en av elevene fra åttitallet med et stort glis.

ÆRESRUSS: Erna Lassen, daværende bibliotekar på Frøya, har møtt opp på alle russetreffene siden hun ble valgt til æresruss i 1980

Pål Bekken ved Frøya videregående skole viste stolt fram de flotte klasserommene, som var noe helt annet enn de trangbodde rommene russekullet fra 1980

opplevde mens de gikk på skolen.

Fantastiske lærere

Under middagen på hotellet ble nettopp dagens videregående skole sammenlignet med tilbudet russetreff-gjengen hadde. Uten at skolen fra 35 år tidligere ble satt i et dårlig lys.

- Dagens elever har gode lærere, vi hadde fantastiske lærere. De har et flott bibliotek, vi hadde Erna, sa Torbjørn Reppe, en av verdens første rødruss.

OMVISNING: Pål Bekken ga festdeltakerne en flott omvisning i den nye videregående skolen og resten av storstua.

Nevnte Erna, med Lassen til etternavn, og som var mangeårig bibliotekar ble for øvrig valgt til russekullets æresruss for sin hjelpsomhet og har fulgt Frøyaruss-80 på alle deres sammenkomster etterpå.

- Du må heller ikke glemme at dere i denne klassen var helt spesielle, supplerte en av klassens lærere, Arne Hammervold.

Så fortsatte festen, med gjenfortelling av gode historier fra skoletiden, visning av bilder fra samme tid og seinere russetreff, alt mens latteren runget. Før de skiltes lovte de hverandre et nytt treff om fem nye år.

Ref.