Lokalavisa har fått flere tips om den store, hvite fuglen med gult hode, som lørdag dukket opp i Stølvågen på nordspissen av Frøya.

Havsula lever langt til havs hele året, unntatt i hekketiden, og det er derfor få som får sett den. I alle fall ikke på nært hold. Det er derfor ikke så rart at denne store fuglen tiltrekker seg oppmerksomhet når den kommer til land i områder der den normalt ikke er å se.

Havsula kan bli inntil en meter lang, og har et vingespenn på inntil 180 centimeter. Vekta ligger på 2,5-3 kilo. Den har et stort, dolkelignende nebb. De unge fuglene er svarte det første året, og blir gradvis mer hvite, inntil de får voksendrakt i femårsalderen.

MEDTATT: Fuglen lå for det meste med hodet under vingen, selv om fotografen var bare tre meter unna den.

Ute på havet stupdykker fuglen fra opptil 45 meters høyde, og kan ha en toppfart opp til 100 km/t når den stuper etter fisk.

Havsula i Stølvågen har nok gjort sitt siste dykk. Den er enten alvorlig syk, eller den kan være mett av alder. Mange havsuler ender sitt liv etter å ha fått garnrester rundt nebbet, og dermed sulter de i hjel. Det var heldigvis ikke skjebnen til denne fuglen.