Selv om mange gruer seg, velger åtte av ti å gjøre båtpussen selv. Og jobben kan gjøres enklere enn mange tror.

I en undersøkelse YouGov har gjort for Biltema, svarer over 80 prosent at de selv eller noen i familien tar båtpussen. Bare ni prosent sier at de setter jobben bort til en marina.

– Det er forståelig at såpass mange gjør jobben selv, for det er mye penger å spare på det. Ikke er det spesielt vanskelig heller, sier administrerende direktør Knut Svenningsen i Biltema.

Han er selv en erfaren båtmann, og båtpussen er for ham et hyggelig vårritual. Rengjør du båten godt når du tar den opp om høsten, gjør du også jobben enklere for deg selv om våren, mener han.

– Med godt vedlikehold får du et triveligere båtliv og reduserer verditapet på båten, sier Svenningsen.

Lar marina gjøre jobben

Ifølge undersøkelsen er det i Oslo og Akershus det er mest utbredt å sette bort båtpussen til en marina. Her svarer nesten en fjerdedel dette. På Vestlandet, i Trøndelag og Nord-Norge er det bare tre prosent som svarer det samme.

– Stadig flere ber oss om å ta hele jobben med å gjøre klar båten for dem. Har de først satt bort jobben til oss én gang, kommer de gjerne igjen året etter, sier avdelingsleder Ove Løfstrand ved Sørlandet Båt og Opplag i Arendal.

Ved Gressvik Marina i Fredrikstad er det de eldste aldersgruppene som oftest bestiller full vårpuss av båt.

– Vi har dessuten mange kunder som bor i utlandet eller i andre steder i Norge, men som har båten sin hos oss. De har naturlig nok ikke mulighet til å ta båtpussen selv, og ber oss om å gjøre det, sier driftsleder Erik Gulbrandsen ved Gressvik Marina.

På Sunnmøre er det flere som tar båtpussen selv, men også der har det blitt vanligere å be marinaen om hjelp.

– Jeg vil anslå at rundt 40 prosent av de som har båten i vinteropplag hos oss vil at vi skal ta båtpussen om våren, sier daglig leder Cato Malmedal ved Aspevågen Marina i Ålesund.

For mye bunnstoff

Gjør du jobben selv, er det er det noen viktige ting å huske på, ifølge Knut Svenningsen i Biltema.

– Rengjøringen av båten er veldig viktig. Bruk eventuelt en skjellfjerner på skroget hvis det er fullt av groer. Over vannlinjen holder det som regel med en båtsjampo, sier båteksperten.

Etter rengjøring og opptørking, må gelcoaten poleres. I tillegg anbefales det å legge et tynt lag voks på toppen, for å foresegle overflaten.

– Voksen gir en hinne som beskytter mot sol, salt og skitt, sier han.

Bunnsmøring er for mange en selvsagt del av båtpussen, men det er fort gjort å bli for ivrig, mener han.

– Mange gjør feil ved at de smører på for tykt lag med bunnstoff. Da kan det etter hvert begynne å flasse, sier Svenningsen.

Du kan godt se over at propell, ror, bunnventiler og lignende er i orden. Men motorservicen bør du overlate til profesjonelle, hvis du ikke er motorkyndig selv.

– Båtpuss trenger ikke være et ork, hvis du bare forbereder deg godt, og handler inn alt nødvendig utstyr på forhånd. Da kan det faktisk være en ganske trivelig vårsyssel, sier Svenningsen.