Én av tre menn mener de er familiens hovedforsørger. Bare én av 20 kvinner mener det samme. Det viser at menns jaktinstinkt og kvinners behov for å bli ivaretatt fortsatt er inntakt.

Dette fremgår av en helt fersk undersøkelse som Synovate har utført for DNB, forteller banken i en pressemelding.

Samtidig viser tall fra SSB at i hvert fjerde parforhold tjener kvinnen mest. Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, er derfor forundret over at så mange flere menn enn kvinner ser på seg selv om familiens hovedforsørger.

-Selv om menn i gjennomsnitt fortsatt tjener bedre enn kvinner er det ingenting som tilsier at så mange flere menn enn kvinner bør se på seg selv som familien hovedforsørger. Det som også er litt rart er at det er flere menn med lav enn med høy inntekt som ser på seg selv som hovedforsørger. Det viser at holdningene våre fortsatt er styrt av de tradisjonelle kjønnsrollene. Mennene vil fortsatt være Tarzan og kvinnene Jane. Dessverre! De fleste kvinner har i dag økonomi til å kunne ta økonomisk ansvar selv, mener Sandmæl.

Deltidsfella

Hun mener også at kvinner i større grad bør ta grep om fremtiden. Ifølge SSB jobber 40 prosent av kvinnene deltid mot 14 prosent av mennene. Det betyr at det er kvinnen som kommer dårligst ut hvis forholdet ryker.

-Mens mannen har rykket fremover på karrierestigen, har kvinnen rykket bakover. Samtidig har hun mistet pensjonsopptjening. Det er derfor underlig at dobbelt så mange menn som kvinner sparer til pensjon. Kun fem prosent kvinner sier at de sparer til pensjon. Forbrukerøkonomen oppfordrer derfor kvinnene å kreve pensjon av mannen sin.

-Mange kvinner vil før eller senere måtte stå på egne økonomiske ben, ikke bare på grunn av ett samlivsbrudd, men vi lever også lenger enn menn. Det er derfor viktig å ta de nødvendige forhåndsreglene slik at du ikke går på en økonomisk smell.

Siljes råd til kvinner:

Sørg for å ha en ryddig og rettferdig parøkonomi. Opprett en konto til fellesutgifter som for eksempel boliglån, strøm, mat, interiør og gaver. Sett inn penger etter inntekt. Ha i tillegg hver deres lommepengekonto. Når regninger og fellesutgifter er tatt hånd om, kan du med god samvittighet bruke ”lommepengene” dine uten at partneren trenger å blande seg inn i hva pengene går til.

  • Sørg for å kjøpe deg inn i eventuelle verdier.

  • Mottar du arv i løpet av ekteskapet, invester den. Arv må kunne spores for å holdes utenfor et skilsmisseoppgjør.

  • Samboere bør ha samboerkontrakt, testament og livsforsikring.

  • Ektefeller bør ha testament og ektepakt for å kompensere deltidsarbeid samt livsforsikring.

  • Få oversikt over hvor mye du kan forvente å få i pensjon av folketrygden og arbeidsgiver. Sjekk www.norskpensjon.no

  • Har du en arbeidsgiver med en innskuddsbasert ordning har du selv ansvaret for å forvalte pensjonsmidlene.

  • Start pensjonssparing tidlig.