Stiftelsen Sula Fyr har vedtatt å selge den tidligere sykestua på Sula til Sula Eiendom for 500 000 kroner.

- Planen er å bygge om til et lavprishotell, sier Odd Larsen, daglig leder i Sula Eiendom.

- Jeg mener det er stor behov på Sula for et rimelig overnattingstilbud. Planen er å kunne tilby dobbeltrom, uten eget bad, til rundt 400 kroner døgnet. Det vil være felles bad og toalett i gangen, sier Larsen.

Økonomisk ryggrad

Det er skrevet en intensjonsavtale mellom Stiftelsen og Sula Eiendom. På et ekstraordinært representantskapsmøte i Stiftelsen Sula Fyr fredag ble det vedtatt å gi støtte til salget, samt en nødvendig endring av vedtektene for Stiftelsen som muliggjør salg. Salget vil bli gjennomført så snart Lotteri- og stiftelsestilsynet har sagt sitt.

- For Stiftelsen har det vært viktig å tilfredsstille to hensyn, nemlig å få aktivitet i den tidligere sykestua til gagn for Sula-samfunnet, samt å selge den til en med økonomisk ryggrad til å bære tunge vedlikeholdskostnader. Stiftelsen vil med dette salget også bli i bedre stand til ivareta dens primæroppgaver som har fokus på vedlikehold av fyrvokterboligen, uthus og naust, sier leder Ola Flyum.

Sykestua på Sula ble bygget av Røde Kors på slutten av 1940-tallet. På det meste hadde sykestua 20 pensjonærer og var med sine 20 ansatte øyas viktigste kvinnearbeidsplass.

Omfattende ombygging

- Det er mye som må gjøres, ikke minst når det gjelder brannsikkerhet, før bygget kan leies ut til besøkende, sier Larsen.

Han håper å få en vurdering av hva som må gjøres bygningsmessig og med det elektriske i løpet av noen dager, og anslår at ombyggingen vil koste minst halvannen million kroner.

- Det hadde vært fint å få bygget klart til sommeren 2016, men det mest realistiske er nok at det først blir klart for utleie i 2017, sier han.

Larsen kommer til å drive utleien sammen med sønnen Roger Larsen, som i dag driver Sula Rorbuer og Sula Havhotell. 71-åringen, som pensjonerte seg fra jobben som regnskapsfører tidligere i år, har ikke tenkt å legge inn årene ennå.

- Jeg gjør dette for å skape aktivitet og liv på Sula. Uten tilreisende kan ikke rutetilbudet opprettholdes og det betyr slutten for Sula-samfunnet. Jeg tjener ikke penger på dette - skulle jeg gjøre det vil pengene gå tilbake i virksomheten, sier Sula-patrioten.