Cantus, med de to frøyværingene Astrid Rabben og Inger Marie Johansen, og frøyaambassadør Tove Ramlo-Ystad som dirigent,  har vunnet korenes verdensmesterskap. Søndag tok de hjem seieren i damekorklassen i ”The 1st Xinghai Prize International Choir Championships” i Guangzhou, Kina.

Konkurransen er en såkalt champions competition. Kravet for å få delta er at man tidligere har oppnådd minst 23 poeng av 30 mulige i prestisjefylte internasjonale korkonkurranser. Dette innebærer at nivået er svært høyt. Her er gull utgangspunktet og de beste korene blir premiert med platinadiplom. I tillegg er det en klassevinner i hver kategori som mottar en pengepremie på 5000 euro.

Cantus ble spesielt invitert til å delta i denne konkurransen, som i år ble arrangert for første gang.

- Koret gjorde en nærmest optimal framføring under konkurransen lørdag, men nivået på de andre korene var også svært høyt, sier dirigent Tove Ramlo-Ystad.

- Vi var derfor veldig spente på hva resultatet ville bli.

Under søndagens prisutdeling viste det seg at Cantus’ prestasjon holdt til seier. Juryen ga toppkarakter på 19 av 21 mulige punkter, og uttalelsene til jurymedlemmene var svært positive.

”Emotion brought tears to my eyes” Aida Swenson

”Great art”, Katalin Kiss

”Bravo! Bravo! Bravo!” , Henry Leck

”Fenomentalt”, Henry Leck

Et av momentene som ble trukket fram, både av dommerne og publikum, var den særegne klangen i koret.

Da Cantus ble ropt opp som vinner brøt jubelen løs, og tredve bunadskledte vinnere banet seg gjennom salen og opp på scenen. I en salig blanding av gledestårer, gratulasjoner og applaus fikk de tildelt troféet og pengepremien. Like etter ble det norske flagget heist, og ”Ja, vi elsker” ble spilt over høyttaleranlegget.

- Dette er første gang Cantus har opplevd å få nasjonalsangen spilt i forbindelse med en seier. Det var en fantastisk følelse å få stå på scenen i bunad og virkelig føle at vi representerte Norge, sier Ramlo-Ystad.

Frøyadamene Inger Marie Johansen og Astrid Rabben synger henholdsvis førstesopran og førstealt i damekoret Cantus.

- Nå er det fantastisk stemning her i Guangzhou, skrev Inger Marie  Johansen i en tekstmelding til lokalavisa rett etter at seieren var klar. Kollega Rabben er like overveldet.

- Fantastisk!! skriver Rabben.

Inger Marie Johansen er i arrangementskomiten for turen. Før avreise fortalte hun til Hitra-Frøya at det Trondheimsbaserte koret skal ha et hektisk program på sin Asia-reise.

- I løpet av de tolv dagene skal vi delta i hele fire konkurranser – to i Kina og to i Sør-Korea. I tillegg skal vi også ha konserter. Så det blir mye synging.

- Har Cantus noen ambisjoner om plassering i VM?

- Ja, vi går for gull, vi. Det hadde vært veldig stilig å komme heim og kunne kalle seg verdensmestre i korsang, sa Inger Marie Johansen.

Nå kan hun det.