Utenriksminister Børge Brende (H) deltar på en stor havkonferanse i Washington denne uken.

Her tok Brende opp plastproblematikken.

– Vi må lage en internasjonal handlingsplan for å få bukt med at plast havner i verdenshavene. Det kan være ved å bruke materialer som lettere brytes ned og å ha strengere restriksjoner knyttet til å dumpe avfall i havet, fortsetter Brende.

Plast stort problem

Det gjelder også mikroplast, som er plastpartikler på under 5 millimeter, som brukes i blant annet skrubbekremer og tannpasta. Partiklene er så små at de går rett ut i havet, der de spises av fisk og plankton.

– Det blir tatt opp i næringskjeden fra plankton til fisk og til dyr og mennesker. Det er en form for miljøgift, forteller Brende.

– Vi må følge føre-var-prinsippet og ta det på alvor. Vi må ikke ende opp med at vi angrer på det om 20 år, legger han til.

Mer enn en firedel av fisken som selges i markeder i Indonesia og California har plast i magen, både mikroplast og rester fra plastposer og – flasker, skriver The Independent Også i Norge er det funnet mikroplast i fisk, men foreløpig er ikke bruken av slike plastpartikler forbudt.

– Studien viser at 3 prosent av torsken langs norskekysten har plast i magen, sa forsker David Eidsvoll i Norsk institutt for vannforskning (NIVA) til NTB i august. (©NTB)

Utenriksminister Børge Brende