17. mai er dagen da «alle» spiser is, og mange nøyer seg ikke med bare en.

Når lokalavisa møter Johan Egil Grønskag, har han nettopp fyllt opp isbeholdningen til Hotell Frøya i forkant av nasjonaldagen.

- Jo det er litt ekstra nå rett før 17. mai. Selv om de fleste grendalagene nå kjøper isen fra butikkene, er det noen som holder stand, og skal ha den levert fra meg. Sånn bortsett fra den varmeste tida i sommermånedene, er nok disse dagene de travleste, sier Egil Grønskag.

«Is-Petter» var et begrep på Frøya. Johan Egil Grønskags far Petter startet opp kjøringa for Diplom-Is på Frøya. Kjøringa har gått i arv. «Is-Johan» ikke har blitt det samme begrepet, men Johan Egil opplever i stedet at noen faktisk kaller han «Is-Petter».

Transport av is til butikker skjer nå oftest med annen transport enn de spesial-designede Diplom-is-bilene, men i Trøndelag er det fortsatt to igjen. En bil leverer i Rørosområdet, og Johan Egil dekker øyregionen og noen kommuner innover i landet.