Det var ikke før Perly Helsø (70) ble godt voksen, at hun omsider fikk tid til å reise.

Til gjengjeld har hun reist atskillig siden den gang.

Nye opplevelser

Den spreke dama foretrekker langt mer eksotiske reisemål enn trolig de aller fleste pensjonister.

For det er nye opplevelser som står i høysetet når Perly og ektemann Arnfinn Helsø (83) velger turdestinasjon.

- Vi har vært på Kanariøyene flere ganger, men det blir litt kjedelig når jeg ikke liker å ligge i ro og sole meg.

Da ungene var små dro de på turer til Danmark og Sverige, Perly og Arnfinn har siden vært på bussturer rundt om i Europa.

- Men det var da Arnfinn fylte 60 år og vi fikk invitasjon gjennom banken til å bli med til Lofoten at det hele startet. Jeg varslet om at nå skulle han på tur, for det var også min sjanse til å oppleve vakre Lofoten, stedet jeg alltid har drømt om.

Slik ble Perly og Arnfinn for alvor bitt av reisebasillen.

Den andre siden av jorda

I 2004 valgte de to å reise på langtur og cruise i Karibien.

Men det ble for kjedelig for pensjonistene i fra Kvenvær.

Året etter dro de med samme reiseselskap igjen, men denne gang gikk turen til den andre siden av jordkloden. Kina viste seg å være midt i blinken for dem.

Cruise i Karibien falt ikke i smak. Det gjorde derimot turselskapets rundreise i Kina, hvor dette bildet er hentet i fra.

- Vi var på rundtur i Beijing, så Den himmelske freds plass og den forbudte by. Vi tog deretter nattog til Xian hvor vi fikk se de kjente Terrakottakrigerne som de nettopp var ferdig med å grave ut, før vi avsluttet turen i Shanghai.

En av de mest spesielle turene, hadde Perly og Arnfinn da de var på rundttur på Island med telt. Med på turen var også eldstedatteren Tone Elisabeth og barnebarnet Lars Petter som den gang var 11 måneder.

- Jeg er redd for hester, men jeg kunne ikke reise der i fra uten å ha ridd. Så da var det bare å la det stå til, og hesten den satte opp farten den, ler Perly.

Perly på hesteryggen i Island. Til tross for at hun er redd hester kunne hun ikke reise hjem uten å ha ridd.

Markant økning

Perly og Arnfinn er i det voksne segmentet av reisende nordmenn, og der er de ikke alene.

Seniorportalen.no skriver i en tidligere artikkel basert på tall i fra Statistisk Sentralbyrå, at det har vært en markant økning av utenlands- og feriereisende seniorer i aldersgruppen fra 65 til 79 år.

De skriver at særlig i fra årtusenskiftet og fram til de senere år, så har antallet formerlig eksplodert. Noe som kan skyldes at dagens seniorer generelt har god økonomi, god tid og bedre helse.

Mitt Afrika

Perly dro til Kenya på safari i 2007.

- Der bodde jeg på Treetops hotel som ble verdenskjent den gang prinsesse Elisabeth bodde der og ble dronning av England.

Hun opplevde Karen Blixens farm i Kenya og våknet ei natt av løver utenfor.

De har også besøkt Zanzibar, Tanzania.

- Der var vi i hovedstaden Stonetown og grottene hvorfra slavene ble sendt ut. Det var en vemmelig opplevelse.

- Man får et annet forhold til historien, når man opplever stedene selv, skyter Arnfinn inn.

For slike reiser gjør noe med verdenssynet sier de to.

- Det gjør så klart vondt å se all elendigheten og særlig har fattigdommen i verden gjort sterkt inntrykk på oss. Men man får et litt annet perspektiv på saker og ting, og vi setter nå større pris på hvor godt vi har det her i Norge.

Perly og Arnfinn Helsø har reist til adtskillig spennende reisemål i godt voksen alder. Over helga reiser de til Grønland.

Sosialt å reise sammen

På Zanzibar opplevde de en voldsom varme.

- Det var så varmt, at jeg regna med at jeg ikke kom til å overleve. Det var da vi bestemte seg for å ikke reise på lanrtur alene mer, men heller i en større turgruppe.

Som sagt så gjort.

Perly og Arnfinn forteller at de på denne måten møter mange ulike nasjoner og blir kjent med interessante mennesker på reisene sine.

- Å reise i en større turgruppe er sosialt. Det er en trygghet å være flere og en trygghet å ha med seg en flerspråklig turleder særlig om man er godt voksen og kanskje ikke så reisevant. I tillegg er programmet og planene lagt for deg. Du kommer til dekket bord over alt og slipper å tenke selv. Man kan bare konsentrere seg om å oppleve. Det er befriende.

Turene de har vært på har ikke vært særlig fysisk anstrengende.

- Men det er en del reising i mellom destinasjoner, enten med fly eller buss.

Imponerte over Vietnam

For å få en god reiseopplevelse, så er det også greit å være forberedt på at forholdene kanskje ikke er slik man er vant til hjemme i fra, påpeker ekteparet Helsø.

De ble selv utrolig imponert over Vietnam da de var der i 2009. Tross dårligere standard, klarte de å se komikken i det hele.

- Vi tok natttog sørover i fra Hanoi og det er en opplevelse jeg husker godt for det var blant annet mus i blant bagasjen vår. Toalettet var et hull i gulvet, det var ikke vann tilgjengelig og småruskete på rommet.

Turen ble avsluttet i sør, i Saigon hvor museum over de amerikanske krigsforbrytelsene som ble gjort under Vietnamkrigen gjorde varig inntrykk.

Annet reisemønster

Det erfarne Travelnet Reisevarehuset med hovedkontor i Trondheim har lang fartstid i reiselivsbransjen.

De deler de reisende pensjonistene inn i to grupper.

- Generelt så merker vi at ”de eldre pensjonistene” og gruppene har mye av det samme mønsteret som før. De ønsker trygghet, reiseledelse, direkte fly og lignende. Med andre ord forutsigbarhet, sier daglig leder Bente Strøm Røsholdt, som forøvrig legger til at hun har hele slekta fra Hitra.

De “nyere pensjonistene” i 60-årene har en helt annet reisemønster, i følge Strøm Røsholdt.

Bente Strøm Røsholdt, daglig leder ved Travelnet Reisevarehuset.

- Generelt så merker vi at de ønsker å utforske verden. De reiser mye på cruise og velger seg Østen, Vietnam, Cuba, Sør-Afrika og andre eksotiske reisemål.

De er gjerne erfarne og reiser på egen hånd.

- Vi opplever at de bruker mye penger, ønsker kvalitet og prioriter reiser som en del av opplevelsene de ønsker å bruke pensjonisttilværelsen på.

Ellers opplever Travelnet Reisevarehuset at deres pensjonistgrupper gjerne reiser på langweekend til storbyer som Krakow, Gdansk, Tallinn og København. Samt langtidsreiser til tradisjonelle vinterdestinasjoner som Gran Canaria og Tenerife.

I Scarlett O´Haras fotspor

I 2008 var det Nord-Amerika som sto for tur for ekteparet Helsø.

Der opplevde de San Francisco, Alcatraz og de mektige store røde trærne i Redwood nasjonalpark, før de tok fly over til Hawaii og dro med båt mellom de ulike øyene.

To år senere dro de tilbake til USA, denne gang i Scarlett O´Haras fotspor.

- Vi besøkte hele syv stater i Sørstatene. Vi så bomullsplantasjer, fødestedet til Martin Luther King i Atlanta, Georgia og Elvis Presleys Graceland i Memphis, Tennessee. Vi var på hjulbåt på Mississippielven, på flymuseet i Florida og på countrykonsert i New Orleans.

Perly prøvesynger i det legendariske musikkstudioet Sun Studios som også kalles "the birthplace of Rock N Roll" i Memphis.

Det er vel og merke ikke er avslapning som er hovedformålet med turene til Perly og Arnfinn.

-Vi har fullt opplegg for å kunne oppleve mest mulig. For vi reiser ikke på tur for å ligge ute i sola og hvile oss. Det kan vi likeså godt gjøre hjemme.

"Verste" turopplevelsen

I 2011 besøkte de Nord-India. De opplevde storbyene Deli og Jaipur, og det verdensberømte mausoleumet Taj Mahal. Og ridde på elefant opp til Fort Amber.

I Nord-India hadde Perly det hun karakteriserer som sin verste turopplevelse.

Perly og Arnfinn utenfor mausoleumet Taj Mahal i India i 2011.

- Vi var på tigersafari på morgenen. Vi satt i bilen, da jeg kikka opp og fikk plutselig se en tiger komme labbende ut av skogen. Jeg ble så forfjamsa at jeg ikke fikk sagt et ord. Før jeg fikk rukket å zoome inn på tigeren med kameraet mitt så var den borte. Arnfinn så bare snurten av tigeren, så han var nødt til å tro meg. Men resten gjorde det ikke, og det irriterte meg fortsatt noe vanvittig.

To år senere reiste de rundt i Sør-India og delstaten Kerala.

En stor drøm

I 2012 reiste Perly alene til Madagaskar uten Arnfinn.

- Det har vært drømmeturen min helt siden jeg var barn. Min bestemor og tante var involvert i misjonsarbeidet der, og jeg har alltid hørt detaljer om det de holdt på me, det har ligget i bakhodet mitt hele tiden. Da jeg oppdaget at det ble arrangert en sånn type tur til Madagaskar som jeg kunne tenkt meg med reiseledere som hadde vært misjonerer der i flere år, meldte jeg meg på.

Der ble de inviterte med hjem til folk overalt hvor de dro. Vi besøkte den norske skolen som hadde blitt omgjort til pensjonat, døveskolene, barnehjem og spedalskhjem. Alle de stedene jeg hadde hørt og lest om fra barnsben av. Og turen levde opp til forventningene og vel så det.

Perly foran de karakteristiske baobabtrærne på øya Madagaskar. - Dette er nok personlig min aller beste reiseopplevelse.

Sparer til neste tur

Det koster å legge ut på såpass omfattende turer.

- Så etter turene er det hjem til striskjorta og havrelefsa, ler Perly og Arnfinn.

- Vi sparer hele året, men reising det er virkelig verdt hver ei krone. Det gir oss uendelig mye tilbake.

Perly forteller at det stort sett er hun som velger reisemålene, og så bestiller hun før hun forteller det til Arnfinn.

- Jeg bare retter meg etter stridsøksa jeg, smiler ektemannen.

Nært ranet

Perly og Arnfinn har også besøkt Cuba.

Der kunne de velge enten Havana eller Varadero med sine flotte hotell og nydelige strender. Perly og Arnfinn gikk mot strømmen og valgte det førstnevnte alternativet.

- Vi kom til Havana midt på natta og taxien bare satte oss av et sted. Vi ante ikke hvor hotellet var men fant fram til slutt, så nå er vi nesten for lommekjente i Havana å regne, ler Perly hjertelig.

Til tross all reisevirksomheten, har pensjonistene sjelden vært i farlige situasjoner.

- Men jeg holdt på å bli rana i Sør-Afrika da jeg skulle ta ut penger i minibanken, men jeg var snarest da mannen prøvde å ta kortet mitt.

Perly syntes det var en ekkel opplevelse.

- Man vet jo aldri. Men det gjelder å ta noen forhåndsregler. Ikke gå utendørs med alle sine verdisaker godt synlig. Følge rådene i fra de lokale som hu kan stole på og ikke ta unødige sjanser så går det bra.

De tar også andre forutsetninger når de er på tur.

- Vi er aldri syke på tur. Vi legger oss tidlig, spiser aldri mat på gatene, drikker lite alkohol og heller mye vann.

Ny tur om få dager

I 2014 dro de eventyrlystne kvenværingene på safari på ny.

Denne gang i Sør-Afrika og i Krügerparken opplevde de nesten "The big five" foruten den sky leoparden.

- I Krügerparken var det løver i bøtter og spann, så nært at vi kunne tatt på dem.

Alle verdensdeler er ikke besøkt.

- Hadde jeg vært tyve år yngre så, men Australia står nok ikke på planen vår lenger. Det hadde også vært spennende å oppleve Galapagos.

Turen til Sør-Afrika ble trolig Perly og Arnfinns siste virkelige langtur.

- Men vi synes det er artig med alt det vi har fått oppleve på tur. Og vi skal fortsette å reise til spennende reisemål.

Over helga reiser Perly og familien til Grønland.

Over helga reiser de til Grønland hvor svigersønnen jobber.

- Datteren vår Tone Elisabeth og barnebarnet Anna Isabell skal også være med på turen, og vi gleder oss stort.

Reis før det er for sent

- Man må bare skynde seg å gripe sjansen og reise mens man kan. Det er ikke vits i å vente, sier Perly avslutningsvis.

- Jeg har i så fall ikke tenkt å sitte på aldershjemmet og angre. Se og opplevd det du har hørt, lest og drømt om. Reis før det er for sent.