- Det er helt forferdelig. Det er vanskelig å snakke om det.

Fire unge menn sitter sammen med lokalavisa i vårsola. Mens vi andre forfredes over det vi leser og ser gjennom internasjonale nyheter, har båttragedien i Middelhavet i forrige uke rykket helt inn i hverdagen til Biniam, Paulos, Muruts og Tesfu. De er alle bosatt på Hitra som flyktninger. Femtemann skulle også vært her nå, men Yonas måtte i all hast dra til Hellas. Sist uke fikk Yonas den grufulle beskjeden om at hans nærmeste var omkommet i tragedien. Yonas sin søster, og hennes sønn, hadde flyktet fra Eritrea for å søke tryggheten i Europa. Men de to kom seg aldri over havet; de druknet begge, sammen med hundrevis av andre båtflyktninger.

- Yonas vil verken snakke eller spise akkurat nå, det bekymrer oss, sier de fire kameratene, som forteller at Yonas kom til asylmottaket i Fillan i fjor og nå er på norskopplæring.

Bekymret for kameraten

I tillegg til den menneskelige tragedien, har det oppstått et stort økonomisk problem. Yonas er blitt forespeilet en regning på 5.000 Euro (over 40.000 kroner) for å frakte de døde kroppene fra Hellas tilbake til Eritrea. For en eritreisk familie som neppe hadde mye fra før, og som satset på at den unge kvinnen kunne rekke fram til Europa, er det en uoverkommelig sum. På toppen av det hele kommer en kulturell forventning om at begravelsen må skje innen en viss tid.

Mennene tilbake på Hitra har bestemt seg for å prøve å bidra med det de kan.

- En kompis reiste ned sammen med Yonas. Det er et stort ansvar på skuldrene til Filimon akkurat nå. Han skal både ta seg av Jonas og ordne opp i det som skjer. Det er ikke enkelt for ham heller, sier de og ser på hverandre.

- Det viktigste nå er å finne ut hvordan vi kan få samlet sammen nok penger til å hjelpe ham. Når Yonas kommer hjem igjen, skal vi hjelpe ham med å finne på ting igjen og ha noen å prate med. Men nå vil han ikke snakke med noen. Vi har bare hørt fra ham gjennom Filimon, forteller Biniam.

Søkte råd

Mandag var de innom på Frivilligsentralen for å søke hjelp og råd. Daglig leder Eldbjørg Broholm møtte tilfeldigvis kameratgjengen utenfor butikken før helga.

- Jeg så straks at det hadde skjedd noe og gutta fortalte om det grufulle som hadde skjedd. Yonas er en av de siste flyktningene som ble bosatt her. Som oss nordmenn, så trår også disse kameratene støttende til når noe skjer og prøver å bistå. Men jeg så fort at dette klarer ikke gutta alene. Så vi har forsøkt gjennom de kontakter vi har, med å bistå dem både med økonomi og praktiske ting, som for eksempel opp mot kommune. Vi må også ha en beredskap når Yonas kommer opp igjen, sier Broholm.

Innsamlingskonto 4212.06.39042

Mandag ble det opprettet en innsamlingskonto (4212.06.39042) i håp om å samle penger til hjemsendelsen av de omkomne.

- Så vidt jeg har forstått, har Jonas fått henta ut søstera si og man er klar til å sende dem fra Hellas til Eritrea. Men der gjøres det ikke noe før de har oppgjøret i orden. Det er allerede samlet inn 23.000 kroner gjennom tre private bidrag og inntekter fra et hyggetreff før helga, men det trengs mer, forteller Broholm.