Hele skolen i Knarrlagsundet er pyntet til fest når lokalavisa besøker oppvekstsenteret rett før helga.

- Vi skal feire at Knarrlagsundet Oppvekstsenter fyller ti år i år, også har vi hatt ei annerledes skoleuke i forkant jubileumsfesten, forklarer ungene.

Fokus på kysthistorie

Hvert år arrangeres det nærmiljøuke ved oppvekstsenteret i Knarrlagsundet.

- Det er ei skoleuke med alternative læringsarenaer og denne gangen har vi hatt fokus på kysthistorie og hvorfor det folk bosatte seg her ute i havgapet, forteller rektor Jan Helge Asperheim.

Elevene besøkte blant annet krabbefabrikken Hitramat under nærmiljøuka.

- På mandag stilte det opp lokale og eksterne krefter her hos oss, slik at elevene ved skolen og barnehagen skulle få lære litt om tradisjoner og kystkultur, forteller rektoren.

- Det kom en skuespiller som lærte ungene om livet ved kysten for 100 år siden. Vi hadde også ulike stasjoner hvor ungene lærte mer om blant annet garnbøting, gamle fiskeredskap og knuter.

Ingar Jørgensen lærte elevene forskjellige knuter.

Har lært hva en knarr er

- Vi har lært mye nytt denne uka, sier guttene i andre klasse; Martin Aukan, Linus Hammerhaug Selvåg og Casper Aurelio Hammerhaug Selvåg der de står og steiker fiskekaker til den store gullmedaljen.

- Vi skal sikkert lage tusen fiskekaker til festen i kveld, sier Martin.

- Vet du hva forresten hva en knarr er? Det har vi lært denne uka. Knarr er en type båt , og de brukte å legge seg tett i tett her i sundet når det var dårlig vær, derfor heter det Knarrlagsundet her i dag, forteller guttene.

Uendelig mange fiskesorter

Hele skolen var ute på sjøen torsdag.

Folk i bygda stilte opp med fiskebåter slik at elevene på 1.-7. trinn skulle få prøve seg som fiskere og de fikk testet ut ulike fiskeredskaper som fiskestang, pilk, garn, line og krabbeteiner, sier Asperheim.

- Jeg fikk en lyr som var så lang, sier Casper og holder hendene ut omtrent 30 centimeter i fra hverandre.

- Vi fikk både torsk og lange, og noen av de andre unger fikk en havål og en masse pigghå, sier Linus, - og den største fisken vi fikk var like lang som Monika læreren vår som er 164 centimeter, ler ungene.

- I båten vår fikk vi 70 sild og makrell, onkel Roger og pappa Stig var her å dykka og fikk henta opp breiflabb, båskjell og kampskjell til oss, forteller Linus.

Elevene fikk i løpet av fisketuren torsdag, en lange som var 1.64 meter i lengde.

Tradisjonsrik fiskemat

Hele fredagen har oppvekstsenteret vært i sving for å lage fiskemat til jubileumsfesten på kvelden, og også her stilte lokalsamfunnet opp med "kokker" fordelt på fem ulike stasjoner rundt om i Knarrlagsund.

Der ble laget tradisjonsmat som ferskfiskbaill, fiskekaker, bacalao, fiskesuppe, sjøretter med litauisk vri, seibiff, fiskegrateng og det ble rensket krabbe, og tilberedt blåskjell og kamskjell.

Engasjert hele nærmiljøet

- Det har vært ei spennende og annerledes uke, som har engasjert elevene og hele nærmiljøet vårt. Vi kan ikke få takket alle foreldrene, besteforeldre, tanter, onkler, naboer og pensjonister som har stilt opp for oss denne uka, vi hadde ikke klart dette uten dere, sier lærer Trine Akseth.

- Selv om vi bor ved kysten så er det ikke alle som ungene som har satt ut kveitelinje før, renska krabbe, eller prøvdt å åpne sine første kamskjell. Det har de fått prøvd denne uka og det virker som elevene er godt fornøyde med nærmiljøuka.

Det ble bra fangst på Fredrik Mellemsæther, Sivert Berget og Erlend Bollandsås under oppvekstsenterets fisketur forrige torsdag.

10 års-jubileum

På fredagskvelden ble det feiret at Knarrlagsund oppvekstsenter feirer ti år.

De ulike sjømatrettene ungene hadde laget, ble servert under 10 års-jubileumsfesten, i tillegg til kaffe, kaker og variert underholdning fra både nåværende og tidligere elever.

Elevene ved Knarrlagsund Oppvekstsenter sto selv for underholdningen under 10-års jubileumet på fredagskvelden.