I seks måneder har elevbedriften ved Frøya videregående skole arbeidet fram kokeboken – Rett fra havet, tradisjonsretter fra Frøya. I dag fikk de endelig se resultatet, og det manglet ikke på stolte glis da eleven bladde gjennom boken for første gang.

700 er forhåndsbestilt

- Vi skulle egentlig holde signering av boken i går, men vi fikk ikke boken før sent i går kveld, så vi måtte avlyse, forteller Hoseth, daglig leder for elevbedriften.

Signeringen blir nå mandag på Stjernesenteret kl. 15-19.

Hele 700 bøker er allerede bestilt og elevene er veldig fornøyde med den store oppmerksomheten de har fått. Nå håper de på boksignering og salg på Stjernesenteret til neste uke.

- Det har vært helt enormt med respons, og vi kommer lett til å få solgt alle de 1000 eksemplarene vi bestilte, forteller Joakim Hogstad Bogø.

Har gjort nesten alt sjøl

Elevgruppen på åtte har gjort nesten alt arbeidet selv, bildene, tekstene, oppskriftene, alt har de samlet inn og laget på egenhånd. Tre av rettene et tilknyttet en historie fra Frøya, og disse har blitt illustrert av Astrid Reppe.

- Mange lokale folk har bidratt til å gjøre kokeboken så fantastisk, forteller elevgruppen. Uten problem har de fått intervju og oppskrifter av Frøyas største laksekonger. I kokeboken finner du både Olaf Reppes lakseeventyr og Gustav Witzøes laksefavoritt.

- Alle har stilt opp uten å nøle, og det ser ut som om ideen om å ”søke gammelt, skape nytt” har falt i smak. Vi har fått massiv skryt for arbeidet vi har gjort, fortsetter Hoseth.

Små fortellinger

Mens eleven blar gjennom den flotte kokeboka mimrer de tilbake på arbeidet de har gjort. De har små fortellinger til alle bildene og oppskriftene. Det siste halvåret er det dette produktet som har stått i fokus. Det er med stolthet de viser fram kokeboken.

- Nå kan endelig folket på Frøya se hva vi har laget, sier Hogstad Bogø. – Tidligere har de bare hørt om arbeidet vårt, og sett et prøveeksemplar av boken under Frøyadagene, men dette er så mye, mye bedre!

Spennede samarbeid næringsliv - skole.

- Jeg er imponert over det arbeidet ungdomsbedriften har lagt ned, sier Tom Skare, daglig leder i Vindfang, selskapet som har stått for grafisk design og bokproduksjonen.

-For oss har det vært moro å jobbe så tett på engasjerte ungdomskokker, søke de gode løsningene for hvordan dette skulle presenteres og klare å gi ut dette i bokform. De hadde nok en formening om at de hadde alt klart da vi begynte å bearbeide stoffet, men underveis erkjent at dette var en stor oppgave for dem. Imidlertid har vi sammen fått til en annerledes og personlig vinkling av kokebokmaterialet, synes jeg, sier Skare.

- Erkjennelsen av at det å lage ei bok også er ei utfordring i seg sjøl har nok også gitt elevene noen nye opplevelser og erkjennelser. For vår del har det vært viktig å være en rådgiver på både på tekst og bilder, og det er arti at elevene sjøl har vist så stort engasjement. Dette er nok et verdifullt bidrag å ta med seg videre i arbeidslivet.

Løp og kjøp

Vindfang står for design og utgivelse av boka, og Skare sier det er kjempeartig å se den responsen elevene har fått nå når de har presentert den for publikum.

- Sjøl synes jeg dette har blitt et veldig godt produkt om lokal matkultur, avslutter Skare i det han sjekker de siste bøkene som kom rykende ferske inn fra bokbinderiet.

- Løp og kjøp, dette blir fort utsolgt, signaliseres det fra forleggeren sjøl.

Elevene har opplevd enorm respons på bokprosjektet sitt. 700 bøker er bestilt før den i dag kom til Frøya.