Til tross for at Halten tilsynslag på papiret fremdeles har base på Halten, er det på Uttian fagarbeiderne i Kystverket har bodd i lengre tid nå. Og da er det ikke alltid de greier å holde seg orientert om fyret på Reinsøya i Halten lyser eller ikke.

Da en av fyrbetjentene, Bjørnar Martinsen, nylig gikk over til Buholmråsa tilsynslag i Osen, ble det dette tilsynslaget som også fikk ansvaret for Halten, når karene på Halten tilsynslag hadde fri.

- Av en eller annen grunn må den automatiske feilmeldingen fra Halten blitt oversett. Men det var faktisk en av karene i Halten tilsynslag som oppdaget at fyret ikke lyste da han gikk inn på nettet og så på web-kameraet fra Halten da han hadde fri, forteller Bjørnar Martinsen.

Dermed ble det Martinsen og kollegaen hans på Buholmråsa som måtte sjekke hva som var problemet.

- Og da jeg gikk inn på internett og bladde bakover i bildene som er tatt med web-kameraet på Halten, fant jeg ut at fyret må ha vært mørklagt helt siden onsdag i forrige uke, sier han.

Sjelden

Martinsen og kollegaen dro tirsdag denne uka sjøveien fra Osen nedover til Sørburøya, hvor de hentet en av Kystverkets egne elektrikere før de satte kursen nordover mot Halten igjen.

- Først fryktet jeg at det var aggregatet som hadde stoppet, men skjønte at det ikke var der problemet lå da jeg kikket på yr.no. Hadde ikke aggregatet vært i drift, hadde heller ikke de meteorologiske observasjonene vært registert fra Halten i dette tidspunktet. Det viste seg å være feil på automatikken, og dette fikk elektrikeren ordnet, forteller Bjørnar Martinsen.

Martinsen tilhørte Halten tilsynslag i 7-8 år før han i høst gikk over til Buholmråsa, og kan ikke komme på en eneste gang automatikken sviktet på de årene han arbeidet der.