Årets sene påske gjør at flere trolig ser mot sjøen fremfor fjellet. Etter noen dager med båtpuss legger mange ut på årets første båttur, noe Redningsselskapet merker godt.

Antall oppdrag for de femti redningsskøytene går alltid kraftig opp i påska. De fleste oppdragene i påska handler tradisjonelt sett om morkne slanger, dieseldyr og lekkasjer.

–Ja, det er noen klassikere nå i påska. Den vanligste er kanskje dieseldyrene, som er geleaktige alger og sopp som faktisk lever i dieseltanken. Når denne guffa kommer inn i filtrene i båten blir det fort stopp, sier Tommy Gjerland, skipper på redningsskøyta «Inge Steensland» i Arendal.

Dieseldyrene lever ikke i tanker som har stått helt fulle av diesel gjennom vinteren, men trives godt dersom det er kommet vann i drivstofftanken.

–Husk derfor å sjekke drivstofftanken ved å kikke inn i inspeksjonsluka, det såkalte mannelokket, sier Gjerland.

Manglende vedlikehold

Redningsselskapets oppdrag i påska skyldes nesten utelukkende manglende vedlikehold av båt og motor.

–Har man en større båt trenger den jevnlig service på motor og bevegelige deler. Det er ikke alle som tenker på dette på høsten, og det merker vi godt når båtene kommer ut i starten av sesongen, sier skipperen.

Service på større motorer bør du sette bort til fagfolk, mens det er relativt enkelt å ta service på mindre påhengere selv.

Gjerland oppfordrer alle båtfolk til å bruke påsketuren til å sjekke at alt fungerer om bord.

–Det er nå man skal sjekke båten for lekkasjer og se at alt virker som det skal. Det er veldig ugreit om den store ferieturen til sommeren er årets første tur og ting går galt da. Det blir ingen hyggelig båtopplevelse for familien, sier den erfarne redningsskøyteskipperen.

Frivillig beredskap

Redningsselskapet har i påska 44 redningsskøyter i beredskap langs norskekysten fra Hvaler til Båtsfjord. Halvparten er bemannet med frivillig besetning som bruker påskeferien til å jobbe dugnad for sikkerheten på sjøen. Så langt i år har redningsskøytene reddet fem mennesker fra drukning og utført nesten 1200 oppdrag.

Sjekkliste før og etter sjøsetting:

Sjekk motorens oljenivå og kjølevæskenivå.

Kontroller batterispenning og lad batteri ved behov. Et fulladet batteri skal ha 12,72 V. 12,3 V indikerer halv kapasitet, mens 12 V indikerer kritisk lav spenning.

Gå over alle smørepunkter, smør gjerne wireoverføringer og bevegelige deler. Rengjør og sett inn med et tynt lag fett. Bruk syrefri vaselin, spray grease eller lignende.

Beveg alle ventiler og se etter lekkasje

Sjekk ledninger og slanger. Se etter brudd eller slitasje

Sjekk og rengjør drivstoffilteret

Test vinsjer, drev, trimflaps og ror

Etter sjøsetting, se over alle skroggjennomføringer for lekkasje

Sjekk at motoren har stabil kjøling

Gummiimpellere kan bli harde og sprekke når de står tørt. Bruk verksted til å skifte impeller med mindre du er motorkyndig

Sjekk datostempling på utløsermekanisme i redningsvestene

Kall opp nærmeste kystradio for test av VHF-en.

De fleste fjellvettreglene funker like bra til sjøs. Si fra hvor du drar og hvor lenge du blir borte.