Det er en frivillig organisasjon som ønsker å være med i dugnaden for å redusere forsøpling i naturen. I følge WWF kommer 80 prosent av marint søppel fra land, og derfor er det viktig å hindre avfall i å havne i havet. Vi vil jobbe mot å "stoppe krana" på land, i tillegg til å plukke opp det som allerede har havnet på avveie heter det på organisasjonens hjemmeside.

– Det startet med at jeg var ute i barselpermisjon. Jeg begynte med å plukke søppel mens jeg var på trilletur. Jeg ble overrasket over hvor mye søppel jeg fant og tok kontakt med en kollega for å finne ut hvordan vi skulle få litt tyngde over arbeidet, forteller Åshild Krøtøy som er en av initiativtakerne.

De to startet organisasjonen «Rænsk» og i begynnelsen plukket de søppel på utvalgte steder i Trondheim en gang i uka. Organsisasjonen har etterhvert fått flere medlemmer i Trøndelag.

Det er ikke noe problem å få med frivillige, fortsetter Krøtøy.

– Vi har både aktive medlemmer som er med ut og rydder, men også noen støttemedlemmer som støtter oss økonomisk. Vi ønsker også nye medlemmer hjertelig velkommen.

Krøtøy fortller at de i 2022 fikk 20 000 kr i støtte fra IndPro AS for å drive opprydning i det kommende året.

Disse pengene har gitt oss mulighet til å arrangere flere små og store aksjoner

På «Rænsk» sine ryddeaksjoner bidrar både liten og stor. Foto: Rænsk
I 2022 fjernet organisajonen Rænsk 2506 kilo søppel fra trøndersk natur Foto: Rænsk

Vil organisere flere ryddedugnader

Jeg kommer opprinnelig fra Snillfjord, oppvokst ved Våvatnet. Jeg kom i kontakt med Synnøve Mjør Vingan, I fjor ble vi sammen ble vi enige om å legge en ryddeaksjon til Vingvågen siden behovet for rydding der var stort.

Nå planlegger gjengen en ny ryddeaksjon i samme sted i mai.

Krøtøy forteller videre at de gjerne kan være med å organisere ryddedugnader både på Hitra og Frøya, men at de da trenger tips om steder med mye søppel, og frivillige som kan være med å bidra.

Åshild oppfordrer selvfølgelig folk til å bli med på aksjonen, men mener at man kan gjøre en innsats hvor som helst.

– Plukk søppel på stranda utenfor hytta di, i veikanten, der du går tur...

– Alt hjelper, oppfordrer den engasjerte, miljøbevisste snillfjordingen.

Det blir noen tunge bører når søppelet skal fraktes til containere Foto: Rænsk
Våren 2022 hadde Rænsk en stor ryddeaksjon i Vingvågen Foto: Rænsk