Tonje Nielsen håper helgas loppemarked kan gjøre det mulig å redde enda flere eierløse katter på Frøya og Hitra.

Når Tonje Nielsen og hennes medhjelpere arrangerer loppemarked på Stølan på Frøya i helga, er det for å ha økonomi til å hjelpe enda flere eierløse katter enn de hittil har tatt seg av.

Lokalavisa har flere ganger det siste året skrevet om problematikken rundt eierløse katter. For det har vist seg at det vrimler av katter ingen tar ansvar for, og som dermed lider av både sykdom og matmangel. Det var «Myas omplassering» som slo alarm først, etter at de hadde vært på Frøya og avdekket flere kattekolonier. Så fikk de hjelp av lokale dyrevenner, som har fortsatt å fange inn de eierløse kattene.

VENTER PÅ NYE HJEM: Disse tre kattene og tre til, bor sammen i katterommet Tonje har ordnet i fjøset. De er fremdeles litt skeptiske, men Tonje har etter hvert fått lov til å stryke flere av dem. Får de nye eiere som har tid og et fang til dem, er de trolig tamme huskatter om kort tid.

Mange blir fort tamme

I september i fjor skrev vi om Tonje Nielsen og hennes medhjelpere som dro rundt på Frøya og Hitra og fanget inn eierløse katter de hadde fått tips om. Kattene ble undersøkt av veterinær, behandlet for eventuelle skader og sykdommer, og deretter sterilisert eller kastrert. Mange av disse kattene har fått nye hjem etterpå.

- Det er så herlig å få bilder av dem i ettertid. Å se de opprinnelige sky kattene ligge i sofaen eller i fanget hos sine nye familier, smiler Tonje.

Myas omplassering og Dyrebeskyttelsen i Trondheim har også tatt i mot en del av kattene, i påvente av nye, permanente hjem.

Dumpede tamkatter

Tonje har mistet oversikten over hvor mange katter hun har vært med på å fange inn, men tror kanskje det kan dreie seg om rundt hundre. Noen få er blitt avlivet, fordi de har vært i en slik tilstand at behandling ville blitt en for hard påkjenning for dyret. Men de aller fleste er kommet i fosterhjem, eller allerede fått nye familier. Dessverre kommer det fremdeles nesten like mange henvendelser om katter nå som i fjor.

- Vi får stadig tips om katter som ikke har noe hjem. En del av kattene er tamme, noen er til og med kastrert, men vi finner ikke eierne. Kattene har rett og slett blitt dumpet, sier Tonje Nielsen.

Mye støtte

Hun berømmer frivillige som har hjulpet dem, enten det har vært med transportbur, mat, kattesand eller penger. Noen har gladelig gitt noen kroner når Tonje og de andre har kommet og hentet katten, eller kattene som er blitt matet av noen som har syntes synd på dem.

Butikker har også gitt dem gratis maling og byggmateriell til oppussing av rom til å ha innfangede katter i.

- Vi har også et nært samarbeid med veterinær Martin Pearson. I tillegg til at han har gitt oss masse kattefôr, prøver han også å gjøre veterinærbesøkene så rimelig som mulig for oss. Alle kattene vi tar inn blir vaksinert, chippet og gjort ufruktbare, sier hun.

Veterinærenhenviser til Tonje

Dyrevennen Tonje Nielsen forteller også at hun har en avtale med veterinæren om at han gir folk telefonnummeret hennes om de kommer til ham for å avlive friske katter, slik at hun kan prøve å få dem omplassert. Veterinæren henviser også de som må avlive en gammel og syk katt til henne, slik at de får mulighet til å hente hjem et nytt familiemedlem, og dermed redde en eierløs katt.

- Dessverre kryr det av små kattunger fra tamme huskatter også, og disse gis som oftest bort gratis, slik at det er vanskelig å få omplassert større kattunger og voksne katter.

Store utgifter

Helt gratis er det heller ikke å få katter gjennom omplasseringen. For omplasseringskattene som er gamle nok, er som nevnt både sterilisert/kastrert, vaksinert og Id-merket, og omplasseringsgebyret må dekke noe av disse utgiftene.

- De slipper i alle fall å ta turen til dyrlegen for å sterilisere kattene som overtas fra oss. Det er allerede gjort og betalt. Vi tjener ingenting på dette, vi har tvert i mot brukt masse penger på dem. Kattene er friske når nye eiere får dem, og så slipper de å bekymre seg for uønskede kattunger.

Mange fine lopper

Som nevnt koster det dyrevennene som tar hånd om utallige katter mye penger å drive med det de gjør. Nå vil de arrangere loppemarked for å klare oppgaven økonomisk. Lørdag og søndag har de leid Stølan kretshus for loppesalg, og salg av kaffe og kaker.

- Vi har fått inn utrolig mye fint, så vi håper salget kan gi oss en del inntekter. Vi har ubetalte regninger på de siste kastreringene, og vi trenger penger for å fange inn og ta oss av enda flere katter. Til vi har økonomi til det, må vi fôre kattene der de er. Likedan er det viktig for oss å få flere fosterhjem, og permanente hjem til kattene. Da frigjør vi plass i rommet vi nå har katter i, så vi kan ta inn nye som trenger hjelp.

Unngå nye kattunger

Om noen kan tenke seg et nytt familiemedlem med myk pels og fire poter, har Tonje Nielsen flere aktuelle katter. Noen er tamme, andre trenger litt mer tid og håndtering., før de kan omplasseres.

- Jeg vil komme med en bønn til de som har fruktbare katter. Få dem kastrert og sterilisert! Snart vrimler det av nyfødte kattunger igjen, i et marked som allerede er mettet. Adopter heller ei eierløs katt som trenger en ny familie. Ikke bidra til at katteproblemet blir enda større, sier Tonje Nielsen