- Vi har avtaler med flere butikker på Frøya og Hitra, om å gå sivilt vakthold for å stoppe butikktyveri. Det startet med Coop Hamarvik-kjeden, hvor vi har vakthold, alarmer og parkeringstilsyn på alle deres butikker. Det representerer verdier for flere hundre millioner kroner, forteller Petter Vidar Vågsvær, daglig leder og majoritetseier i Secvakt Hitra-Frøya AS, som startet opp i 2012.

Da er det spesielt øltyver de har i sikte

- Det stjeles ganske store mengder alkoholholdig drikke. Det er en del ungdommer som stjeler, spesielt cider. Men det er mest voksne, som stjeler øl. Også personer som man ikke skulle tro ville stjele noe, sier Ronny Dybdal, vekter i firmaet.

Han følger med om noen putter flasker eller bokser i lommene, og venter til de har passert kassa uten å betale for seg, der en annen uniformert vekter slår til.

Kiwi-sjef Hege Fredagsvik setter pris på vaktholdet.

Får mye raskere hjelp

Kiwi-sjef Hege Fredagsvik setter pris på vaktholdet.

- Tidligere måtte vi ringe politiet ved butikktyveri. Og de kunne være på Hitra, eller Orkanger, så det kunne ta lang tid før vi fikk hjelp. Nå føler både jeg og de ansatte oss mye tryggere. Secvakt er enestående og er her på veldig kort tid. Flere av kundene har også sagt at de føler seg tryggere når det er uniformerte vektere i butikken, sier Fredagsvik.

- Det har gått ned på tyveriene. Vi har kameraovervåkning som vi daglig følger nøye med på. Med Secvakt i tillegg blir de veldig fort tatt. Det tror jeg gjør at det blir vanskeligere å prøve seg, mener butikksjefen.

- Vi går både uniformert og sivilt vakthold på butikkene. Vi har blant annet også  tatt folk som kjøper brennevin for mindreårige, og vi har bortvist folk som har vært beruset. Vi gir også tips til butikkene om hva de selv bør se etter, slik at de blir flinkere til å observere, sier Vågsvær.

Secvakt installerer også alarmsystemer hos butikker og bedrifter. Nylig fikk de to nye avtaler i boks.

- Like før påske tok vi over vakthold og innstallering av sikkerhetssystemer hos Europris og Sparebank 1 på Hitra og Frøya. Fra før har vi blant annet vakthold på Kystmuseet, som er et stort og komplisert bygg å holde vakthold. Der er det uerstattelige verdier som må passes på, forteller Vågsvær.

Privatmarkedet er også et segment som vokser

- I det siste har vi solgt en del private alarmer, både i hus og hytter. Det er mange som kjøper alarm selv, men det er ingen som passer på den. Mange stoler på fjernstyringen, men linjene faller ofte ut når det er så mye uvær som vi har. Her er det et stort marked for oss, mener Vågsvær.

Nils Reidar Burøy hadde alarm tilknyttet vaktselskap da han flyttet fra Trondheim til Sistranda i 1995. I øyregionen var ikke dette et tilbud på denne tiden, men da Petter startet med vektere her ute, bestemte jeg meg for å installere alarm med en gang.

- Føler meg trygg

Nils Reidar Burøy hadde alarm tilknyttet vaktselskap da han flyttet fra Trondheim til Sistranda i 1995.

-  Vi reiser bort i flere måneder i året, og huset står da tomt. Men Frøya er ikke like trygt som for femti år siden, og det var ikke noen som drev vaktselskap her ute. Så da Petter startet med vektere her på stedet, bestemte jeg meg for å installere alarm med en gang. Det har jeg ikke angret ett sekund på. Nå kan vi bare slå på alarmen og reise bort. Og jeg må si at Petter og guttene virkelig er på. Da føler jeg meg trygg, sier Burøy.

Han anbefaler flere å gjøre det samme.

- Det er til og med overfallsalarm med. Hvis det er en gubbe som skulle fly på meg ute i gangen er det bare å trykke på knappen, så går alarmen hos politiet. Det er en billig forsikring, mener Burøy.

Ryddet opp i parkeringen

De har også fått skikk på parkeringsforholdene i Sistranda sentrum. Der har Secvakt Hitra-Frøya AS, etter avtale med Frøya kommune og gårdeierne i sentrum, innført regler og sanksjoner.

- Vi har gått aktivt inn for å få de ansatte til å parkere på kommunens parkeringsplass sør for Rema 1000. Til sammen har vi flyttet 109 biler dit, fra parkeringsplassene ved senteret, forteller Vågsvær.

Han og vekterne i firmaet passer også på at de nye reglene med maks tre timers parkering mellom 8-17 overholdes, eller gir ”bot” på 500 kroner til de som feilparkerer.

- Tidligere var det mange som blant annet parkerte rett under taket ved inngangene til Næringens hus. Det har vi nå fått en slutt på etter at vi innførte kontrollavgift for feilparkering. Nå er det mye lettere å kjøre inn og ut fra parkeringsplassen, sier Vågsvær.

De utsteder også oblater til de som har lov å stå i lengre tid på parkeringsplassene.

Vekter Ronny Dybdahl Teigås

Økning i handelen

Butikksjef ved Kiwi, Hege Fredagsvik, merker godt endringen.

- Tidligere fikk vi veldig mange klager fra kunder som ikke fant parkeringsplasser i nærheten. Flere fortalte at de ikke kunne kjøre hit og handle til helgen, fordi parkeringen var stappfull fra morgen til kveld. Men etter at de ansatte parkere utenfor senteret, merker vi det veldig godt. Kundene forteller at de faktisk kan finne en parkeringsplass, og handle til helgen. Og vi merker det på en økning i handelen. Det er en fryd slik det har blitt nå, forteller Fredagsvik.