- Ja, jeg tenker litt på den svenske serien med skjærgårdsdoktoren. Det må da finnes en sykepleier eller vernepleier som kan tenke seg å leve ett sånt liv: bosette seg i øyrekka eller på yttersida av frøya, ha en hurtiggående båt som han eller hun kan kjøre mellom øyene med og rykke ut når noen har behov. Det må da være drømmejobben for noen, tror Mattis Aune.

Han understreker at dette er høyttenking, men han ser på det som en mulighet til å løse en utfordring Frøya kommune har.

Bakteppet er nemlig alvorlig: Frøya kommune sliter med å finne ut hvordan de i framtida skal løse pleie- og omsorgstjenestene i øyrekka utenfor fast-Frøya.

Hvordan gi pleie i øyrekka

Kommunen har hatt faste folk ansatt både på Sula og Mausund som har utgjort et lokal tjeneste. I temadebatten om pleie- og omsorg i Frøya kommunestyre sist torsdag, presenterte virksomhetsleder Mattis Aune det å løse hvordan tjenestene i øyrekka skal være i framtida, som en av de store utfordingene framover.

- Det er mye å ta tak i. Befolkning begynner å bli eldre. Noen av de som har vært i hjemmesykepleien der ute har pensjonert seg, og andre signaliserer at de tenker å flytte på seg. Det er veldig vanskelig å bemanne en tjeneste i øyrekka, og vanskelig å bruke ressursene på fornuftig måte. Det er for eksempel ikke mulig å ha en hel vakt på Sula lenger, mens på Mausund er det fortsatt så mye oppgaver at det ikke er problemer med å fylle vakta, sa Mattis Aune til kommunestyret.

Flytter til omsorgsbolig på fast-Frøya

Han forteller at en del eldre i øyrekka har valgt å flytte innover til omsorgsboliger på fast-Frøya, og at noen har fått sykehjemsplass fordi det har blitt for vanskelig å følge dem opp der de bor. Men han er uansett klar på at man må lete etter gode løsninger, som gir mulighet til å gi kvalitetstjeneste til de som bor på de enkelte øyene i øyrekka. Derfor luftet han ideen om en skjærgårds-sykepleier overfor kommunestyret, og fikk positiv respons fra enkeltpolitikere.

- Det gode liv

- Dette synes jeg er en meget interessant tanke, sa Helge Borgen (Ap), leder i kommunes driftsutvalg.

Også kommunalsjef Beathe Sandvik Meland synes dette er en ide verdt å forfølge.

- Dette må da være det gode liv. Jeg er sikkert på at denne personen finnes ett eller annet sted i landet, som kan tenke seg noe slikt, sier Beathe Sandvik Meland.