For rett før helga ringte rådmann Roger Antonsen til Hitra Frøya Røde Kors og ønsket hjelp til forebyggende brannsikring. Det er tørt som en ørken og kommunen har på bakgrunn av storbrannen på Frøya hatt møte om forebyggende brannsikring også på Hitra.

- Rådmannen ønsket hjelp fra frivillige ”rødekorsere” til å sitte brannvakt og vi har allerede fått bekreftet nattevakter natt til tirsdag, onsdag, lørdag og søndag. Eldsfjellet er en egnet plass til å sitte nattevakt og ei brannvakt vil kunne se flammene tidlig derifra, sier nestleder Hansen.

Ikke et typisk oppdrag for Røde Kors

Hansen påpeker videre at dette ikke er et typisk rødekorsoppdrag, men mer et observatøroppdrag. Tiltaket vil imidlertid være svært preventivt og folk i felten vil kunne holde øye med naturen, fra en utsiktspost som både favner sør og nordover på øya.

Per i dag har Hitra og Frøya Røde Kors kun seks aktive medlemmer. Av disse er kun to såkalt godkjente til å bære Røde Kors id-kort og i kle seg den lett gjenkjennelige røde uniformen. Vesten som er tegnet på at man er godkjent kurset til å ta helsemessig hånd om en nødsituasjon skulle trenge det.

- Vi er for lite folk til å holde en såkalt operativ gruppe, til det trenger vi fem seks stykker til som har lyst til å gjøre en innsats for den verdensomspennende organisasjonen vår.

Rik tilgang på kurs

Om man er helt blank er det første kurset som må gjennomføres et Norsk grunnkurs førstehjelp. Et lærerikt kurs i hverdagen som blant annet favner om grunnleggende hjerte lungeredning. Neste kurs på stigen er et 30 timers førstehjelpskurs og etter det kommer barmarkskurset også kalt SOR. Alle kurs dekkes av Røde Kors, om noen skulle få lyst til å gjøre en frivillig innsats på Hitra og Frøya.

-Når man er ferdig kurset må deltakeren bestå en hjelpekorpsprøve. En todelt test som teoretisk og praktisk setter deltaker i tre ulike situasjoner hvor det trengs førstehjelp. Først da oppnår man id kortet, legger Hansen til.

Deltok aktivt i storbrannen på Frøya

Røde Kors er en organisasjon som man helst ikke ønsker å ha behov for, men som favner godt om uhellet først er ute. Under storbrannen på Føya sist uke, ble Røde Kors tilkalt fra Trondheim, da Hitra Frøya ikke står på listen over lag i operativ tjeneste. Likevel deltok Kåre Hansen som en slags kjentmann for laget fra Trondheim.

- Under en slik situasjon som storbrannen vi hadde nå på Frøya, er Røde Kors en viktig del av de som sørget for folks evakuering. Vi gikk fra dør til dør og tok hånd om de evakuerte og sendte dem videre til Klubben eller Hotell Frøya. Om det eksempelvis hadde ligget en skadd brannmann i felten hadde dette og vært oppgaver Røde Kors kunne ha bistått med, forteller Kåre Hansen.

Blir kansellert hvis det begynner å regne

Noen dager med regn, vil være sårt tiltrengt både for mark og myr. Nettene oppe på Eldsfellet ville heller ikke blitt noe tema om noen dråper regn skulle slå inn over øyregionen. Men inntil da, tar nestlederen sikte på noen lange netter på toppen av Eldsfjellet.

- Jeg skal selv sitte brannvakt på toppen av Eldsfjellet natt til lørdag og natt til søndag, sier Hansen.

Eldsfjellet