I dag starter rettsaken i Fosen tingrett mot den 21-årige frøyværingen som i fjor kolliderte med bilen til Åse Hermanstad(18). Hun omkom momentant i det kraftige sammenstøtet.

Familien til Hermanstad er i dag på Brekstad med tanke på å følge rettsaken, der 21-åringen møter i retten tiltalt for bildrap, promillekjøring, uaktsom kjøring og for å ha overlatt en bil til en annen person som ikke hadde gyldig førkort og som var påvirket av alkohol. Titltalen har en strafferamme på inntil seks år i fengsel.

- Det har vært en veldig tung stund siden ulykken og frem til rettsaken. Jeg savner Åse fortsatt, sier far Ole Hermanstad, som er usikker på om han vil klare å møte opp i rettsalen klokken 13.00.

- Jeg er usikker på om jeg klarer å være med på rettsaken, men jeg skal i iallefall prøve. Jeg vet ikke hvordan jeg vil reagere på å se den tiltalte, men det vil nok gå bra, sier Hermanstad, som er på Brekstad sammen med kona, og Åse Hermanstads to søstre.

Han er glad for at rettsaken kommer opp så raskt.

- For oss betyr det at rettsaken kan bli ferdig og han kan få sin straff. Teoretisk ligger det an til at han får en brukbar straff, ettersom han har alt mot seg, sier Hermanstad.

21-åringens forsvarer, Christian Wiig, sier til Adresseavisen at hans klient vil erkjenne straffskyld.

- HAN ANGRER VELDIG, LES MER HER

Hermanstad tror ikke straffen vil ha noen særlig forebyggende virkning på andre ungdommer.

- Jeg håper at straffen kan ha forebyggende virkning, men jeg tror ikke det. Da er det viktigere å dra rundt på videregående skoler med bilvrak og fortelle ungdommene om slike ulykker og hva konsekvensene kan bli. De får en mer reell forståelse hvis de får se hvor trangt det var for Åse inne i bilen. Det kunne også hjelpe om skoleklassene fikk anledning til å være med på rettsaken, mener faren.