Richard Gulbrandsen er ikke alene om å synes de vanlige skoledagene ved en pult er kjedelige.

- Det verste jeg vet er å sitte stille, sier han og får støtte av Mathias Skarsvåg og Kristian Stordahl. Hadde de to andre som er tatt ut som deltakere på Naustprosjektet, Odd Egil Aarvik og Hans Magnus Kvalvær, hørt dem, hadde de trolig sagt det samme.

SE OGSÅ VIDEO: Slik var Naustprosjektet i 2006

Nå ser de fem elevene i 8., 9. og 10. klasse ved Sistranda skole fram til de får bruke mandagene på sjøen, eller jobbe med noe av det andre de får tilgang til på brygga hvor Frøya viderergående skole holder til. Prosjektet er et samarbeid mellom Sistranda skole og Frøya videregående skole.

Fått støtte

Guttene ser stolte ut, der de har iført seg gode og varme kjeledresser sponset av Frøy sjøtransport. Under har de fritidsklær de har fått av Bruke. Hanskene kommer fra samme sted.

- Vi har vært heldige og fått sponset noe, og vi jobber med flere sponsorer. Blant annet har vi fått en god avtale om tau av Frøya havbruksservice, og der får vi også komme og lære oss å spleise tau, sier Tor Aune som koordinator og faglig ansvarlig for prosjektet.

Lokale bedrifter har også lovet dem å lære seg å skyte garn, og det gleder flere av guttene seg til.

Mestring

De fem elevener som er plukket til til prosjektet, er mer enn gjennomsnittlig interessert i fangst og fiske. Hans Magnus har allerede drevet med krabbefiske fra sin egen 14 fots småbåt, og flere har erfaring fra utplassering på anlegg.

- Salmar kommer til å bli smågutter i forhold til Richard om noen år, spøker Tor Aune.

- Naustprosjektet skal bli en skikkelig arena for dem, sier Bjørnar Espnes. Espnes jobber til daglig ved Frøya videregående skole, men er også ansatt som faglærer for guttene, og han og Aune er sikre på at dette er noe som passer for de utvalgte elevene.

- Et vesentlig poeng med prosjektet er at det skal gi dem mestringsfølelse, sier Tor Aune.

Litt teori

Guttene blir tatt med ned på anlegget, og blant annet vist rommet hvor fisken de forhåpentligvis får skal foredles.

- Her kan vi jobbe med det vi har fisket. Men før vi kommer så langt som ut på sjøen, og også av og til ellers, skal vi ha noe teori. Blant annet skal elevene gjennom en del sikkerhetsopplæring. Men det skal ikke bli så mye teori at det trøtter dem, smiler Bjørnar Espnes.

Det tidligere naustprosjektets båt er for tiden på verksted, hvor det undersøkes hvilken forfatning båten er i, og hvor mye det koster å utbedre eventuelle mangler. Inntil videre er det Espnes sin egen båt som stilles til disposisjon. Det samme gjør båten til Even Johansen. Johansen og båten hans er i dag innleid til Frøya videregående skole av fylket.

Arkivbilde fra 2012 (foto: Bjørg Støen)