På området til Nordskag oppvekstsenter står det en minnebauta over personer som har omkommet på havet i området utenfor Nordskaget og Kverva fra tiden før 2. verdenskrig til ut på 1950-tallet. Fortsatt er det gjenlevende etter de forulykkede som besøker bautaen, og det legges ned krans hver 17. mai.

Nå bygges Nordskag oppvekstsenter ut, og hele skoleområdet er et anleggsområde. Selv om elevene går på Nabeita skole for øyeblikket, har foreldregruppen hatt et lokalt grill-arrangement ved oppvekstsenteret denne uka. Det var i forbindelse med dette at man oppdaget hvordan bautaen ble oppbevart.

- Folk gikk seg på bautaen som lå demontert bak en kontainer, og lå som støtte for sikkerhetsgjerdet rundt anleggsområdet. Det er tragisk å finne den i en slik stand, og de reagerte veldig sterkt på dette. En slik oppbevaring er direkte mangel på respekt, sier grendalagsleder Ronny Brattland.

Det er Ruta entreprenør som har arbeidene på oppvekstsenteret, og prosjektleder fra kommunens side er Arvid Hammernes.

Han reagerer umiddelbart når lokalavisa viser han bilde av hvordan bautaen ligger.

- Det er ikke bra at den ligger der den ligger, i et kontainerområde, sier Hammernes, som kontakter entreprenøren.

Et kvarter senere kan han fortelle at bautaen blir tatt hånd om i dag (torsdag).

- Vi har bestemt oss for å bringe bautaen bort fra området til en trygg plass innendørs. Det vil bli gjort i dag. Når det gjelder at den står slik at sikkerhetsgjerdet hviler mot bautaen, så forteller entreprenøren at den ikke har vært plassert slik. Det er noe som må ha skjedd nylig.

Ronny Brattland fra grendalaget sier det er bra at bautaen blir tatt hånd om, men han mener likevel det er dårlig at dette må påpekes før det blir reagert.

- Sånne ting bør de tenke på i forkant, ikke vente til noen reagerer, sier Ronny Brattland, leder i Nordskag og Kverva grendalag.