Adresseavisens sak om den lille gutten med selbulua, seks år gamle Elyud Dawit, har gjort sterkt inntrykk i helgen.

Hans Hitra-bosatte onkel Yonas Amanuel Issack måtte på kort varsel reise til Aten for å identifisere sin nevø og sin søster Selemawit Amanuel Issack (37).

Mor og sønn døde under flukten over Middelhavet, da seilbåten de satt i gikk på grunn på klippene ved Rhodos.

Symbol på katastrofen

Bildet av den lille gutten som bæres i land av en fisker har gått verden rundt og blitt et symbol på tragedien i Middelhavet.

Yonas Issack snakket med dem dagen før de omkom. Tilbake på Hitra takker han alle som har sendt ham meldinger og kommet på besøk.

–Noen skriver at de kan bidra med økonomisk støtte, andre vil kondolere, sier Issack til Adresseavisen søndag kveld.

Mange venner har vært på besøk i helgen for å hjelpe ham gjennom disse vanskelige dagene.

–Mange har kommet på besøk. Det går bedre når jeg er sammen med venner, selv om det er vanskelig. Når man opplever noe som dette, trenger du at folk rundt deg viser sin støtte. De er til stor hjelp, sier han.

Samlet inn 40 000 kroner

Hitterværingene har bladd opp for å dekke utgiftene Issack har hatt i forbindelse med tragedien. Han har måttet låne penger for å få sendt kistene fra Aten til Eritrea.

Det koster 5000 euro, som tilsvarer litt over 40 000 kroner. I tillegg kommer utgifter for reise og opphold for ham selv og bestevennen Filimon G. Tedros, som fulgte ham på den tunge reisen.

Innsamlingens initiativtaker Eldbjørg Broholm sier at det er kommet inn over 40 000 kroner.

Bare i helgen bladde kystfolket opp 10 000 kroner. Hun venter at tallet vil stige på mandag. To bedrifter på Hitra har også startet kronerulling internt.

–Dette er så positivt! Det viser at folk bryr seg og virkelig engasjerer seg når de kjenner det på kroppen, sier Broholm, som leder Hitra frivilligsentral.

Hun startet innsamlingen i forrige uke da hun ble kjent med at han hadde mistet en søster og nevø. Men først da hun så bildet av den lille gutten med selbulua på adressa.no fredag kveld, forstod Broholm hvem Yonas var onkelen til.

–Åh, vet du, jeg ble helt iskald. Det er klart dette har gått inn på oss fra før, men å se det sterke bildet og få vite at han var Yonas sin nevø… Det var sterkt å lese historien, sier hun.

Døde på Europas dørstokk

Yonas Issack håpet at søsteren og nevøen skulle komme til Norge, men visste ikke hvilke planer hun hadde. De to hadde klart den lange flukten fra Eritrea og gjennom flere land, men så døde de i strandkanten på Rhodos, på dørstokken til Europa.

Elyud levde ennå da han ble plukket opp, har fiskeren Babis Manias fortalt ham. Fiskeren gråt mye da de møttes i Aten i forrige uke.

Nå skal Yonas bearbeide sjokket og sorgen på Hitra. Han er lei seg for at han ikke får deltatt i søsteren og nevøens begravelse.

Samtidig vil han understreke sin takknemlighet overfor lokalsamfunnet han er en del av:

–Takk for all støtte. Dere er gode i hjertet, og har vært veldig snille mot meg, sier han.