Fløtta hit

Beslutningen om å reise til Norge var tatt, og nederlandske Martijn Ketel Skaget oppholdt seg i Trondheim da halsbetennelsen satte inn. Å ligge syk på vandrerhjemmet i Trondheim var ikke noe hennes bror bifalt. Men han kjente noen på Hitra som han hadde gått folkehøgskole i lag med. Slik fikk Kjersti Lindal spørsmålet om å huse hans syke søster til hun kom til hektene igjen.

Dette er mer enn 21 år siden. Halsbetennelsen er for lengst forduftet, men ikke Martijn. Hun er tilstede med hele seg.

Tidlig fascinasjon av norsk væremåte

- Kjersti Lindal er den jeg har kjent lengst på Hitra. Med unntak av Arnfinn Aune. For det var jo han som hentet meg på båten og kjørte meg til Kjersti, ler Martijn.

Foreldrene til Martijn la ofte sommerferiene til Norge da hun var barn. Fra tidlig alder av lot hun seg fascinere av både norsk natur og væremåte. Og det var nok denne fascinasjonen som gjorde at hun som voksen besluttet å si opp sin faste jobb i det nederlandske sjøfartsdirektoratet og vende nesen mot Norge.

- Jeg visste jeg måtte dra til Norge før jeg fikk barn. Da jeg kom til Hitra var jeg singel og barnløs. Det var det rette tidspunktet, forteller Martijn.

Hun opplever at man kan man puste litt friere og senke skuldrene mer her i Norge. Her er det litt mindre stress, jag og mas enn i Nederland.

Men det er ikke noe slaraffenliv hun har valgt seg på Hitra. Både Ulvan Båt og Vest Sandblåsing har nytt godt av hennes arbeidskraft. De siste årene har hun vært kulturmedarbeider i kulturenheten i Hitra kommune. Mange av oss har levert kinobilletten til Martijn i kinodøra. I tillegg er det nok å ta seg til på gården på Skaget utenfor Fillan.

Hitterværing, men ikke norsk

Etter 21 år på Hitra begynner hun å føle seg som en hitterværing.

- Jeg er hitterværing, men ikke norsk, sier Martijn kontant.

Identiteten hennes vil for alltid være nederlandsk, men å flytte tilbake til fedrelandet sees på som helt usannsynlig.

- Nei, jeg kommer ikke til å flytte tilbake. Ikke for å gravlegges den dagen jeg er borte engang. Det er på Hitra jeg har mitt liv nå. Det er her jeg har bygget hele mitt familieliv.

Den fantastiske ostebussen

Det er ikke så ofte hun besøker Nederland. Omtrent annen hvert år. Kanskje derfor er gleden over ostebussen så stor. For i Nederland er ost en hel vitenskap.

- Ostebussen er fantastisk! Den kommer kjørende fra Nederland og er på turné i Norge hver sommer. Dersom jeg passerer den når jeg er i Trondheim eller andre steder på ruta dens må jeg alltid kjøpe med meg ost. Er det noe jeg virkelig savner fra Nederland så er det osten! Nederlandsk ost har mye mer smak, sier Martijn med et smil som understreker ostegleden.

988 89 562 kirsti.marthine@hitra-froya.no