Frøya og Hitra videregående skoler deltar også i år under innsamlingsaksjon for Kreftforeningen, Krafttak mot kreft. Skolene på Frøya og Hitra hadde kickoff i går, og noen har allerede begynt å gå med bøssene.

- All rødrussen skal gå med bøsser for Krafttak mot kreft 5.mars. Vi kommer til gå rundt på hele Hitra fra klokken 16, og utover, sier Bente Strøm, rødruss ved Hitra videregående skole.

- Det er en viktig innsamling. Kreftsaken trenger støtte og midler til forskning på kreft og hjelpemidler til de kreftrammede, sier William Rasmussen.

- Det er mange på Hitra som har fått kreft. Flere av mine slektninger har fått kreft de siste årene. Derfor vil jeg hjelpe mest mulig, sier Strøm.

I fjor samlet Frøya videregående inn 14.000 kroner til Kreftforeningen, mens Hitra videregående skole samlet inn 39.000 kroner.

Personlig tilpasset kreftbehandling

Pengene fra innsamlingen skal gå til forskning på personlig tilpasset kreftbehandling, skriver Kreftforeningen i en pressemelding.

Dagens kreftbehandling tar utgangspunkt i hvor i kroppen svulsten er. I fremtiden vil genene i  svulsten være bestemmende for hvilken behandling som gis.

— Alle trenger ikke samme behandling. Tiden er inne for å tilpasse behandlingen bedre, slik at hver enkelt pasient får den behandlingen de trenger når de trenger den. Kort fortalt handler det om å finne  behandlingsmåter som er tøffere og mer direkte mot kreften, men snillere med pasienten,  sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

- Ikke gode nok metoder

-Per i dag har vi ikke gode nok metoder til å identifisere hvilke pasienter som trenger hvilken behandling. Vi må derfor satse mer på forskning på mer personlig tilpasset kreftbehandling. Det er dette pengene fra årets Krafttak mot kreft skal gå til, sier Ryel.-  Krafttak mot kreft er Kreftforeningens årlige landsomfattende innsamlingsaksjon. Vi syns det er flott at russen på Hitra og Frøya i år igjen stiller så sporty og velvillige opp for aksjonen.  Totalt vil det være i sving over 20 000 bøssebærere i uke 10, og majoriteten av disse er russ, sier distriktssjef i Kreftforeningen Eva Faanes.

80 får kreft hver dag

Hvert år rammes i overkant av 30 000 rammet av kreft i Norge. Dette betyr at hver dag får i gjennomsnitt over 80 personer denne tunge beskjeden. To av tre overlever kreft, noe som er dobbelt så mange som for 50 år siden.

- For at enda flere skal overleve kreves det mer forskning på personlig tilpasset behandling, slik at alle kreftpasienter får riktig behandling til riktig tid. Derfor er denne aksjonen så viktig. Ta godt i mot våre bøssebærere, oppfordrer Faanes