I mange dager har en nattergal, kjent som en av fugleverdens beste sangere, underholdt med heftig sang fra busker og trær på Daløya

Det var i pinsehelga nattergalen ble oppdaget. Thomas Kvalnes fra Malvik var på svigerforeldrenes feriested på Daløya, og som ivrig fuglekikker, gikk han en tur i nærområdet for å se etter fugl. Tidligere har han observert uvanlig fugler som gulbrynsanger, rosenstær og båndkorsnebb på Daløya, så han visste at området var et sted hvor sjeldenheter dukker opp.

- Denne lørdagen hørte jeg først en møller. Så ble jeg oppmerksom på en uvanlig sang i bakgrunnen, og gjenkjente den straks som nattergal. Men så hørte jeg den ikke mer, og torde ikke si 100 % sikkert at det var den. Det kunne jo vært en stær eller måltrost som hermet nattergalsangen. Dessuten ville det nesten være for fantastisk med en møller og en nattergal på samme sted, forteller Thomas Kvalnes.

Høyt i kurs

På ettermiddagen samme dag, tok Thomas med seg ungene for å lete etter gamle hasselnøtter i skogen langs stien mot Korsan på Daløya. På vei hjem fikk han høre nattergalen igjen.

- Denne gangen hørte jeg den enda tydeligere og i lengre tid. Nå var jeg ikke i tvil! Dermed sendte jeg ut en sms på sjeldenhetsalarmen til andre fuglekikkere, sier Thomas Kvalnes.

Fuglen sang sporadisk, og fuglekikkeren ble stående lenge og lytte. - Det var utrolig å høre sangen som jeg før bare hadde hørt på opptak.

De neste to dagene hørte han nattergalen jevnlig, og den var ekstra ivrig på kveldstid.

- Av de sjeldne fuglene jeg har sett på Frøya, er nattergalen den som står høyest i kurs så langt, sier Thomas Kvalnes, som med nattergalen fikk sin fugleart nummer 272 på lista si over fugleobservasjoner på landsbasis.

Helt tilfeldig

Reaksjonene lot ikke vente på seg etter at Thomas slo alarm, og flere ornitologer tok turen til Daløya i håp om å få oppleve den dyktige sangeren nattergal. Men en av dem som fikk nærkontakt med fuglen, var ikke oppmerksom på det sjeldne funnet på forhånd.

Jan-Egil Eilertsen på Hamarvika har ikke sjeldenhetsalarm på telefonen, og ikke hadde han sjekket artsobservasjoner.no, som brukes aktivt av fuglekikkere over hele landet, for å oppdatere seg på hva som bli sett hvor.

- Jeg ville bare gå meg en tur på Daløya, og hadde ikke engang med meg kamera, ler Jan-Egil Eilertsen.

Egentlig sky

Det var lyden han reagerte på, etter tidligere å ha studert filmklipp av nattergalen på nettet. Derfor var han sikker på at det var nattergal han hørte mandag 23. mai.

- For å kunne dokumentere funnet måtte jeg dra hjem til Hamarvika for å hente kamerautstyr, og jeg var veldig spent på om fuglen fremdeles var der da jeg kom tilbake, sier Jan-Egil.

Og fuglen var så absolutt der. Jan-Egil sikret seg bilder, av den normalt så sky fuglen. Dagen etter dro han tilbake med et enda kraftigere objektiv, og fikk kjempegode bilder av nattergalen. I tillegg fikk han filmet den mens den sang.

Synger dag og natt

Nattergalen er oppført som “nær truet” på rødlista, og dermed en sjeldenhet mer eller mindre i hele landet. Den hekker sporadisk i Sør-Norge, men bestanden har gått ned de siste årene.

På Frøya er den observert fem eller seks ganger tidligere, og vi må tilbake til 2002 for å finne den forrige observasjon av en syngende hann her ute. Nattergalen som nå gjester Daløya er av det svært medelsomme slaget, og synger støtt og stadig. Navnet er for øvrig litt misvisende, da nattergalen synger like mye på dagtid som om natta.

- Dette individet er heller ikke særlig sky. Nå har flere av oss hatt den på bare noen meters avstand, sier Jan-Egil Eilertsen, som ser på nattergalen som en av de største fugleopplevelsene han har hatt.

72 44 04 00 post@hitra-froya.no

Foto:Jan-Egil Eilertsen