I fjor ble det meldt om 18 tilfeller av hjernehinnebetennelse i Norge, men ingen av disse hadde sammenheng med russefeiringa. Folkehelseinstituttet gikk høsten 2011 ut og anbefalte ungdom som skulle delta aktivt i russefeiringen å vaksinere seg, dette har tydeligvis gitt resultater. Også russen i øyregionen fikk denne oppfordringa av helsesøster og lege.

- Mangel på søvn, lite mat og mye fyll øker risikoen for å få hjernehinnebetennelse. Derfor er det veldig viktig at russen tar vaksine i god tid før russefeiringa, informerte kommuneoverlege på Hitra, Leif Langdahl, gjennom lokalavisa sist vår. Sammen med Hitra helsestasjon oppfordret Langdahl all russen til å ta meningokokkvaksinen.

I konflikt med knutereglene

Hjernehinnebetennelse rammer ofte ungdom i alderen 17 til 19 år og foran årets russefeiring gjentas anbefalingen om at ungdom i denne aldersgruppen bør vaksinere seg. Etter vaksinen tar det omtrent to uker før den gir beskyttelse og den varer da i flere år.

Litt spøkefullt og mest på alvor sa lege og helsesøster at "La deg vaksinere eller kyss mindre". Foruten oppfordring til mer søvn og mindre fyll, blir det også anbefalt å ikke kysse andre enn kjæresten. Når man ser på alle russeknutene som følges i den hektiske perioden i mai, er det tydelig at dette kanskje vil bli litt mer komplisert enn å ta vaksinen. ”Kyss 5 personer i løpet av en kveld”, er en av mange knuter som vekker bekymring hos helsesøsteren.

Virker som fyllesyka

Hjernehinnebetennelse smitter med nærkontakt og er ikke lett å oppdage når sykdommen først rammer.

- Problemet er at mange av symptomene kan virke som fyllesyka. Urven i kroppen, kvalme og stivhet i nakken er vanlige kjennetegne på hjernehinnebetennelse, forklarer helsesøster Britt Eva Berget.

- Det er derfor veldig viktig å ta vaksinen. Så langt har ingen russ her på Hitra blitt rammet av sykdommen, men vi følger føre var-prinsippet. Vi har ikke råd til å miste noen, sier Berget.

Koster 500 kroner

- Det finnes ulike typer hjernehinnebetennelse, type B finnes det ikke vaksine mot, forteller Berget. Likevel kan hun fortelle at det er de andre typene som nå er i anmarsj, og de kan man sikre seg mot, bare ved hjelp av en enkel vaksine.

- Dessverre koster vaksinen rundt 500,- kroner som man må betale fra egen lomme. Derfor oppfordrer vi spesielt foreldre til å ta ansvar, sier Berger. Julie Glørstad Strøm var  russepresident for Hitra rødruss i fjor. Da lokalavisa var på besøk i fjor, kunne hun fortelle at mange i klassen ikke var så begeistret for vaksinering, men at hun nok likevel kom til å følge oppfordringa.

- Det handler nok ikke om at det koster penger, mer den generelle skepsisen til vaksine, fortalte russepresidenten. Berget var bekymret for denne holdninga, og mener risikoen for hjernehinnebetennelse er såpass stor at russen bør overvinne frykten for sprøyter.- Dessuten er de mulige bivirkningene så mye mindre, enn faren for faktisk få sykdommen.