Hadde hvalen fått drive i land, kunne det blitt tilnærmet uutholdelig ved kaia på Gjæsingen utafor Frøya til sommeren.  Strømmen og tidevannet var i ferd med å lempe det døde dyret opp i fjæra da Tore Mathisen ble oppmerksom på hva som var i ferd med å skje tidlig i morges.

- Vanligvis står jeg opp i sekstida, og sitter ved kjøkkenbordet og spiser frokost. Det gjorde jeg i dag også. Da så jeg mange fugler i råsa innforbi Gjæsingen, forteller han. Etter hvert skjønte han at det var en død hval som fanget fuglenes interesse.

Kunne blitt skikkelig plagsomt

- Jeg satt der å håpa at den skulle drive forbi, men holdt med noe annet et kvarters tid. Plutselig hadde hvalen drevet helt opp mot land. Jeg hiva meg i gummibåten, forteller Mathisen, som snart fikk hjelp av Kristian Fillingsnes. Nå var hvalen helt opp i fjæresteinene, og karene så for seg at her kunne det bli en plagsom forråtnelse i nabolaget.

- Når hvaler strander, lukter det helt forferdelig. I forfjor stranda det en på en holme litt lenger nord her. Da lukta det sånn forferdelig at vi knapt greide å nærme oss holmen, forteller Mathisen.

Tore og Kristian knyttet tau i to klepper og brukte dette som slepe-redskap.

- Det måtte skje fort. Jeg var redd for at hvalen gikk på land, for den var helt «oppi tarran» da vi fikk tak på den. Først festa vi kleppen midt på hvalen, men da ble den vanskelig å dra. Så festa vi kleppen ved hodet, og da gikk slepet lettere, forklarer han.

Vågehval

Karene slepte hvalen ut til området Årtale før de løsnet grepet på det døde dyret. Derfra lot de strømmen fare av gårde med kroppen. Mathisen anslår størrelsen til sju-åtte meter. Hvor tung den var, er vanskeligere å si.

- Jeg tror det var en vågehval, for den var ganske spiss i snuten. Men den lå med buken i været på grunn av lufta, og lå tungt i sjøen, så det er vanskelig å si hvor tung den kan ha vært, sier han.

Men at de avverget en luktbombe, det er han sikker på.

- Ja, sånn som det så ut, ville dyret ha stranda rett i bukta om lag 15 meter fra dampskipskaia. Det ville blitt forferdelig hvis den hadde blitt liggende der og råtne, sier Mathisen.