Ganefart 2012 er i full gang, og nå reiser iherdige testere rundt i vårt langstrakte land og gjør grundige vurderinger av de 193 spisestedene som deltar. Fra vår region er det Hotell Frøya og Børøsund Marina som deltar.

Ganefart er en konkurranse hvor det beste spisestedet langs de norske veier skal kåres. Målet med Ganefart er å øke interessen for lokal matkultur og mathistoriene bak dette.

Reiser rundt med testskjema

Rundt 80 medlemmer av Bygdekvinnelaget har tatt på seg jobben med å utføre alle besøkene.

Alle testerne bruker standardiserte skjemaer i forbindelse med besøkene, og de kan ramse opp mange kriterier de legger vekt på når de skal vurdere om et sted er bra eller dårlig.

- Først og fremst ser vi etter om det er et rent og tiltalende sted. Deretter må det være god service og hyggelig betjening. De må sette av tid til kundene og være vennlig og høflig. I tillegg er det veldig viktig at de har god kunnskap om maten, og at de kan svare på spørsmål. Maten er selvfølgelig viktig. Den må være velsmakende og se delikat ut. Tallerkenen bør se ryddig ut, og råvarene må være godt behandlet. Det innebærer at potene skal være nykokte, grønnsakene ikke skal være overkokte og at sausen skal være fyldig og ikke smake av buljongterning! Kjøtt og fisk skal få komme til sin rett, og smakene må komme godt fram. I tillegg skal kjøttet være mørt, ikke så seigt at man må sage biffen! Vi kan nok være strenge, sier testerne til bygdekvinnelagets nettsider.

Kårer regionsvinnere

Det er også viktig at spisestedene er flinke til å profilere norsk matkultur og ta i bruk lokale varer.

Etter hvert som besøkene er overstått, er det opp til testerne i de ulike fylkene å avgjøre hvem som blir anbefalt videre til juryene som skal kåre regionsvinnerne.

"Skuta" ved Børøysund Marina vektlegger også et godt kjøkken med lokale råvarer.