Norges Sjømatråd opplyser at det ble eksportert laks for 3,5 milliarder kroner i januar. Det er en nedgang på 143 millioner kroner eller 4 prosent sammenlignet med januar i fjor.

Prisen for fersk hel laks falt fra 48,87 kroner til 44,87 kroner per kilo. Volumet ligger i januar på samme nivå som i 2014 for alle anvendelser av laks, på ca. 74 000 tusen tonn. Det er Frankrike, Polen og Storbritannia som er er største mottakere av laks fra Norge.

Ørreteksporten falt i samme periode med 38 prosent til en eksportverdi på 126 millioner kroner. Thailand var vårt største marked for ørret i januar.

- Over normalen

Ser vi på tallene for sjømat under ett, viser det seg at Norge eksporterte sjømat for 5,4 milliarder kroner i januar. Det er en nedgang på 457 millioner kroner eller 8 prosent sammenlignet med januar i fjor.

– Eksporten av sjømat i januar 2015 er høyt over normalen for denne måneden. Sammenlignet med rekordstarten av fjoråret, som blant annet var preget av en tidligere oppstart av skreisesongen, noterer vi imidlertid nedgang for sjømateksporten i årets januarmåned. Det er verdt å merke seg at vi aldri har eksportert mer klippfisk i januar enn vi gjør i år. Det er tydelig at brasilianerne forbereder sin påskefeiring, tradisjonen tro med norsk klippfisk, sier Geir Bakkevoll, kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd.