Vi utfordret Gunhild Riiber i Frøya turlag til å foreslå noen fine turmål nå på høsten. Her er tipsene fra Gunhild:

Frøya Turlag oppfordrer folk til å lage flest turer rett ut fra utgangsdøra si, hjemme eller på fritidsboligen, uten bruk av bil. Det er den viktigste hverdagsturen, året rundt!

Er du så heldig at du bor i nærheten av sjøen, og kan ha selskap av unger, legg turen ned i fjæra. Bruk tid på kortreist tur, og løft på tanget og let etter liv. Studer skjell, lær bort navn, og kanskje lek med dem også?

Ta gjerne med deg en tom plastpose eller to, og fyll den med flyteavfall som du tar med til egen renovasjonslevering eller i fritidsboligcontaineren du bruker. Alle monner drar, og dette er viktig verdiformidling til den oppvoksende slekt. Hjelp naturen til å bli ren igjen, og slik lær unger å ikke forsøple selv. Og har du ikke selskap av unger, ta turen likevel!

Om man har lyst på en lengre tur, så vil vi framsnakke turkonseptet OPP24. For å delta på Opp24 må du laste ned appen "UT på tur" på telefonen din, slik at du kan registrere besøkene dine på de ulike høyeste punktene i hver kommune i Sør-Trøndelag.

Turbeskrivelsen for Besselvassheia finner du her:

https://www.ut.no/tur/2.14352/

Så kan ta turen til Mørkdalstuva senere, og sjekke inn der også. OG fritidsboligeiere fra andre kommuner i fylket, kan ta turen til sin høyeste topp når de er hjemme igjen.

Siden vi trenger bærehjelp av materialer til klopping i turstien til Besselvassheia, kan du gjerne komme på tur førstkommende lørdag og hjelpe til.

Til sist vil jeg anbefale en fin tur i et område som ikke er så kjent eller brukt, nemlig den lille turen til Urdberget, slik det skrives i Statens kartverk, eller Olberget som vi sier, på Dragsneset.

Følg Dyrøyveien utover, og ta til høyre og følg Dragsnesveien nesten til endes.

Se etter det lille skiltet om "Tursti" på venstre hånd.Parkering i veikanten på høyre side. Det er dyr på beite her, så det er viktig at alle grinder lukke skikkelig.

Det tar bare litt over 10 minutter å gå opp på Urdberget, men her har du vid utsikt mot øyrekka, mot Dyrøya og Kvalværet, og mot Strømøya. Ta gjerne med kikkert, og husk å skriv deg inn i turboka. Bli med og bygg på varden også, så bær gjerne med deg en stein fra den siste kneika.

Urdberget er som et lite Uluru, Frøyas egne lille Ayers Rock. De få rognetrærne som vokser ved veien på myra, kan minne om trær på de afrikanske stepper, godt merket av sauebeite og av vinden. Her er det gode muligheter for å lage sin egen tur videre rundt om på Dragsneset, både i hauan og langs fjæra. Unger synd slike turen er fine, siden en liten innsats gir så stort utbytte med vidt utsyn og gode lekemuligheter. Det er ei fin steinur ved foten av berget å leke i, trærne kan klatres i, og skogen og fjæra er lett tilgjengelig i området.