Onsdag 3. mai 2006 ble det nye ferjeforbindelsen mellom Dyrøya og Sula/Mausund åpnet.
Lokalavisa var med på jomfruturen. Her er saken skrevet av Trond Hammervik fra den gang.
Klokka 11.41 - ett minutt etter ruta - legger «Frøyaferja» ut på sin første tur. Da har Arnt Fillingsnes rukket å friske opp gammel kunnskap om stuving og plassering av biler. Tyve år siden han sist jobbet på ei ferge, er han klar for en ny epoke på fergedekket.
Men de får ikke plass til alle bilene som står i tidenes første fergekø på Dyrøya. Ei kø som går nesten opp til butikken. Og før de starter å kjøre ombord, sørger Irene Kjønnøy og Randi Englund fra Coop-butikken for at alle reisende får med seg en liten nistepakke med boller og smågodt.
- Ja, vi håper vi kan få nye kunder. Vi ser for oss at vi kan få utvidet åpningstida de kveldene det er mye trafikk utover, sier Randi Englund.
To biler må stå igjen når ferga tar løs. I finværet velger de fleste å stå ute på dekk. Ei gruppe dyrøyværinger - inkludert ei utflytta mausundværing - tar turen uten bil. De vil bare være med på den første rundturen, og ta seg en tur i land på Mausund.
Med bil til barndomsheimen
Bjørn Bekken skal til Sula. Han er født og oppvokst der, men har bodd sitt voksne liv på Dyrøya. Nå opplever han at de to heimplassene hans blir knyttet sammen. I dag skal han for første gang kjøre bil helt fram til barndomsheimen, og har med seg både barn og barnebarn på turen.
- Det er en stor dag, sier han.
På vei ut mellom holmene utenfor Dyrøya går vi opp i rorhuset. I ti knops fart går det nord-vestover i retning Sula. På jomfruturen stiller «Frøyaferja» med to skippere: Sten Bogø og Asbjørn Trøan. De er begge kjente med traseen, fra gammeltida da «Frøya» gikk turen mellom de samme øyene. De har nå lang fartstid på «Frøyfart», og skal framover vekslemellom hurtigbåten og ferga.
- Vi er nok litt fartsblinde fra «Frøyfart». Det føles veldig sakte, sier Sten Bogø.
Driftssjef i Fosen trafikklag - Per Christian Stubban - stiller i dress og slips. Det er ikke hver dag Fosen setter i drift et helt nytt samband. Han har roser med seg til passasjerene.
- Må vel kjøpe bil, nå
Når vi nærmer oss Lomsøya på Sula ser vi velkomstkomiteen.
Sulværingene stiller med flagg og hurrarop. Nina Bekken - opprinnelig fra Sula - får æren av å være den første bilisten som kjører i land. Etter at åtteni biler har kjørt av, kommer sulværingene ombord for å se på ferga, og å gratulere mannskapet med dagen.
Svein Erlandsen er en av de som har frontet fergesaken.
- Dette er en milepæl. Protokollenefra Sula fiskarlag viser at fergesaken ble tatt opp første gang i 1972. Det viser at det gjelder å ikke gi seg.
- Men har du bil selv da, Svein?
- Nei. Men jeg begynte faktisk å tenke på det, akkurat nå.
Man bør man vel ordne seg med det, roper han i det ferga legger fra.
- Nå blir vi sivilisert
Magne Johansen på Mausund er en annen av de som har jobbet for å få til sambandet.
Han benytter jomfruturen til å ta med den første lastebilfrakten til fiskmottaket på Mausund: isoporkasser fra Bewi samt en del engangspaller. I sin lastebil er han den som får æren av å kjøre først i land over fergeleiet på Mausund. Her har mange møtt opp. Men ikke alle ser på det som en jubeldag.
Turid Berget er en av den
- Det er vel ingen vits å gratulere deg med dagen?
- Nei, det blir helt feil, svarer hun.
Men de aller fleste som har møtt opp nede ved fergeleien, tilhører tilhengerne, og vi anerat mange av dem står med en klump i halsen når bilene kjører i land.
- Dette er et framskritt. Nå blir vi sivilisert her på Mausund, også, sier Gustav Gjevik og smiler.