Johanne Bay Christensen, født i 1927, hadde et aktivt og variert yrkesliv, hvor hun blant annet har vært til sjøs, jobbet som husmor på internatet på Sistranda og som kontorhjelp på helsestasjonen.

Først da hun var pensjonist flyttet hun fra Sistranda og tilbake til barndomshjemmet på Gårdalandet på Titran.

Gjennom uttallige artikler i lokalavisa og bøker har hun med stor innlevelse fortalt om folkelivet fra oppveksten i mellomkrigsårene og ungdomstiden under andre verdenskrig. Her fikk vi høre om fiskere som kom fra alle kanter for å drive friske fra Titran, om et svært aktivt foreningsliv, festligheter, handel og vandel. Johanne hadde gjerne en historie eller to om det meste som foregikk i hennes barndoms rike.

Tok pennen fatt som pensjonist

Alle som har lest Johannes innlegg, vers og petiter i lokalavisa, kan kanskje tro at hun alltid har vært et skrivende menneske. Slik er det ikke.

I et intervju med lokalavisa i 2007 fortalte Johanne at det faktisk var først etter at hun ble pensjonist at det løsnet med skrivinga.

– Mange gode tilbakemeldinger gjorde at jeg da fikk trua på skrivinga, forklarte Johanne.

Skriveglede

I 1996 gikk landslaget for lokalhistorie ut og oppfordret eldre til å skrive minneoppgaver fra sin oppvekst. Johanne tok tak i oppgaven. Resultatet ble så interessant og godt at hun fikk premie for sin oppgave.

Noen år senere fant hun ut at hun ville bearbeide stoffet på nytt, og samle det mellom permer slik at barn, barnebarn og venner kunne få hennes bok i julegave.

Etterhvert begynte også andre å interesse seg for Johannes fortellinger. Kommunen bestemte seg for å støtte prosjektet, og dermed ble det trykket opp et større antall bøker en først bestemt.

«Barndom på Titran»

Gjennom boka «Barndom på Titran», fikk vi  levende fortellinger om oppveksten på Titran.

- Vi kan bare rope hurra for at boka når flere enn forfatterens nærmeste. For dette er god historiefortelling om ei viktig tid på et viktig historisk sted i vår region, skrev vår anmelder da boka kom ut i 2007.

I tillegg la anmelderen til: – Johanne har god husk for de små detaljene, og vet å presentere dem.

Hamsun

Johanne Bay Christensen var alltid glad i å lese, og kunne fortelle at hun lot seg inspirerer av Hamsun.

– I hans beskrivelser fra fiskeværene kjente jeg igjen Titran. Noe av dette har jeg nok fra det min mor fortalte om skreppekarer og skjærslipere fra før min tid, men bildene stemmer. Jeg hadde nok en stor utsugingsevne da jeg var liten, og det jeg tok til meg, enten det var selvopplevd eller fortalt, har noe hamsundsk over seg, fortalte Johanne til lokalavisa i 2007.

Johanne Bay Christensen gravlegges ved Titran kapell tirsdag 11. september.

Under lokalavisas Øypatrulje i fjor møtte vi Johanne under besøket på Titran. Se innslaget HER