For en stund tilbake fikk biblioteksjef Gunhild Riiber spørsmål om de ville overta en boksamling fra et dødsbo, og like etter ville en nabo som skulle flytte gjerne gi bøker til biblioteket i stedet for å kaste de i søpla.

- Vanligvis er vi skeptisk til slike gaver siden vi har måtte ryddet i mye søppel etter folk tidligere, sier Gunhild.

– Vi har opp gjennom tiden fått mange lefser av noen bøker som har lukta både mugg og kjeller, men disse to gavene var av god kvalitet og viste seg både å være variert og vel tatt vare på.

Pengene går til nye innkjøp

Bøkene som kommer for salg på torsdag ettermiddag er varierte i sjanger og typer.  Det er serier, oppslagsverk, klassisk litteratur og lettere stoff.  Cd-er og gode gammeldagse VHS-kasetter står også i hyllene i tillegg til stoler som har blitt til overs etter flytting av Frivilligsentralen, som falbys for en billig penge.

Og pengen som kommer inn er det virkelig bruk for i følge biblioteksjefen.

– De siste seksten åra har innkjøpsbudsjettet vårt stått stille på 150.000 kroner, så i realiteten har vi nedgang i kjøpekraften hvert år siden prisene stadig går oppover. Pengene vi får inn blir øremerket innkjøp av pekebøker for barn og digikort som er siste elektroniske tilskudd på lydbokfronten.  Dette er noe vi ikke kan prioritere innfor de rammene vi har, og begge deler er stadig mer etterspurt, sier hun.

To timer

Og har du bøker liggende som du syns det er for galt å kaste tar biblioteket gjerne i mot gaver fram til åpningen, hvis de er av salgbar kvalitet.  På spørsmål om to timer loppis ikke blir i snaueste laget, er Gunhild klar.

–Nei da. De som er interessert kommer når vi åpner, og blir det noe igjen så blir det liggende for salg i dagene som kommer, så her er det først til mølla, avslutter en optimistisk biblioteksjef.

Islan Abou Hassan er klar for å åpne loppemarkedet ved biblioteket.