– Vi har måttet si nei til mange som har villet ordne på tennene. Nå har vi økt kapasiteten, og slipper å avvise folk lenger, sier tannlege Helen Sollie

Det blir trangt inne på behandlingsrommet ved Hitra Tannklinikk, da lokalavisa samler de blåkledde tannhelsearbeiderne til forevigelse. Siden etableringen i 1998 har utviklingen vært stor og klinikken har pr i dag fire bahandlingsrom og totalt syv ansatte, til å ivareta folks tannhelse.

– Vi har måttet si nei til så mange, og det har ikke vært særlig hyggelig for oss. Nå er vi blitt mange flere og kan behandle de som måtte ønske det innen rimelig ventetid, sier Helen Sollie, som i anledningen selv har inntatt stolen.

Tannlege for alle

Hitra Tanklinikk eies av Sør Trøndelag fylkeskommune og kontoret har i så måte hovedansvaret for lovfestede tannhelsetjenester hos barn og unge, psykisk utviklingshemmede, eldre og syke. Disse har i følge Sollie førsteprioritet, men kontoret har nå også svært god kapasitet til å behandle andre ordinære pasienter.

– Jeg tror mange tror at vi bare er et skoletannlegekontor, men det er ikke riktig. Vi tar i mot alle pasienter, og er et tannlegekontor på lik linje med alle andre.

Kroner, broer eller hull

På utstyrsfronten har utviklingen vært stor også innen tannlegeyrket og tannklinikken har i dag tipp topp nytt utstyr på alle områder. Amalgam er nå helt forbudt, og plast har blitt standard materiale for fylling av hull.

-Vi utfører alt slags tannarbeide her på klinikken, vi bygger kroner, broer i porselen, proteser og utfører ordinær tannpleie, forteller Helen.

Slik er øyværingers tannhelse

Så hvordan er tannhelsen jevnt over blant øyregionens befolkning, undrer lokalavisa.

– Det har vel aldri vært så mange tannleger på Hitra og Frøya som i dag, noe som tyder på at folk i hvertfall har blitt veldig flinke til å gå å få behandlet tennene sine. Men utfordringene knyttet til tann-skader kan nok fortsatt være mange i dagens samfunn fylt av sukker, søtt og syre, sier Sollie.

De helsemessige skadene knyttet til overdreven bruk av sukker, har i dag blitt mer eller mindre allmenn lærdom. Men i samme takt har sukkerfrie alternativer kommet på markedet, og aldri før har det i følge Sollie vært så mye syreskader som nå.

– Fokuset på sukker har heldigvis blitt større, og det er bra. Det er imidlertid viktig å huske på at selv sukkerfrie alternativer kan inneholde syre, som også raskt ødelegger emaljen på tennene, forklarer tannlegen, med pekefingeren lett hevet.

I allefall beredt til å hjelpe

Slik har vi nok fortsatt en lang vei å gå, skal vi tro den blåkledde gjengen med tannleger hos Hitra Tannklinikk. Men om uhellet først skulle være ute står i allefall hjelpens arme på rekke og rad inne på det lyse tannlegekontoret, beredt til å hjelpe.

– Ja, vi trenger ihvertfall ikke å avvise folk som ønsker å gjøre noe med tennene sine lenger, legger tannlege Helen Sollile til og titter bort på en bred mur av medarbeidere som alle nikker.

Og lokalavisa forlater den blide gjengen nynnende ”puss puss ...”