24. april 1974: Frøyavisa rapporterer om en dramatisk hendelse i Kirkdalsvatnet. Påskeaften styrtet et fly tilhørende Olaf Ottersbo fra Brekstad sør for Sandvika på Frøya. En 27-årig passasjer mistet livet, mens piloten Ottersbo ble sendt til regionsykehuset med ansiktsskader. Flyet skulle bringe ut Adresseavisen til turister og fastboende på Frøya.

Søndag 22. mai 1977: Flyet til samme Olaf Ottersbo letter fra Ørland flystasjon. Han hadde varslet at han bare skulle fly i en time, men ble aldri hørt fra igjen. Flyet er sannsynligvis det eneste i Norge i nyere tid som har forsvunnet uten at man vet sikkert hvor det ble av. Saken har vært gjenstand for en rekke spekulasjoner. Enkelte har til og med trodd at Olaf Ottersbo ikke styrtet med flyet den dagen i 1977.

Torsdag 5. oktober 2017: Lokalavisa Fosna-Folket starter sammen med ørlandsfirmaet Norsk Havservice søk etter flyet i dypet ved Agdenes, der man har sannsynliggjort at flyet styrtet.

Dette blir det mest omfattende søket etter Olaf Ottersbos fly på 40 år.

Har undersøkt saken på nytt

I sommer tok lokalavisa Fosna-Folket opp saken på nytt.

- Vi har gått gjennom politiets etterforskning på nytt. I sommer konkluderte vi med at Olaf Ottersbo mest sannsynlig styrtet i Trondheimsfjorden utenfor Mølnbukt i Agdenes. Bakgrunnen for konklusjonen er to sentrale vitneobservasjoner. Et vitne, som ble avhørt i 1977, fortalte at hun så noe som falt ned i sjøen utenfor sitt hjem på Fagervoll i Mølnbukt. Vitnet var ikke helt sikker på hva det var hun så, men det var nok til å få henne til å rope ut «hvad i all verden» til ektemannen. I sommer meldte også et nytt vitne seg. Det nye vitnet fortalte at hun så et fly som styrtet i sjøen utenfor sitt hjem i Mølnbukt for 40 år siden, men det var ifølge henne ingen som trodde på henne. Observasjonen ble ikke meldt inn til politiet den gang, sier journalist Erik Eikebrokk i Fosna-Folket.

Det er han og redaktør Alexander Killingberg som har jobbet med prosjektet.

Journalist Erik Eikebrokk (t.h.) og redaktør Alexander Killingberg i Fosna-Folket har jobbet med prosjektet siden i sommer. Torsdag søker de havbunnen etter svar på fly-gåten. Foto: Fosna-Folket

- Vi har sammen med Norsk Havservice avgrenset et søkeområde som ivaretar begge vitneobservasjonene. Søkeområdet er på opp mot to kvadratkilometer. Dybden i området varierer fra 40-50 til 400 meter. Vi skal skanne sjøbunnen for å få opp et tredimensjonalt kart. På kartet vil vi kunne se om det ligger et fly på bunnen. Dette er som å lete etter nåla i høystakken, men vi får i alle fall utelukket et område. Og ut ifra de opplysningene som finnes i denne saken, er jeg helt sikker på at vi har valgt det mest logiske stedet å starte et søk. Jeg er fryktelig spent, sier Fosna-Folket-redaktøren.

Styrten i Kirkdalsvatnet

Det var klokka 11:45 påskeaften 1974 at lensmannsbetjent Arne Uttian på Frøya mottok beskjed pr. telefon fra Kåre Sivertsen, Sandvika, om at et fly visstnok skulle ha havarert i Kirkdalsvatnet. Det var en guttunge som hadde varslet ham om at det stod en mann ute på ei eide mellom Tungvågsvatnet og Kirkdalsvatnet og ropte om hjelp.

Det fortalte daværende Frøyavisa i sin omtale om flyulykken i 1974.

Reportasjen forteller at lensmannsbetjent Uttian da rykket ut sammen med legen, doktor Berg. Da de kom fram til Sivertsen, var flygeren allerede tatt hånd om, og de rekvirerte et helikopter med froskemenn for å starte søket etter passasjeren, som var savnet. Samtidig sendte Uttian ut tre frivillige for å søke etter flyet. Den andre lensmannsbetjenten, Bjørnulf Steinvik, ble også varslet, og var snart på plass på ulykkesstedet.

Cirka klokka 14:20 ble flyet løftet såpass at det var delvis synlig. Halepartiet stakk opp. Sokningen etter den savnede fortsatte enda en halvtime, før han ble funnet omkommet.

Selve årsaken til ulykken var det vanskelig å si noe om på dette tidspunktet. Men man antok at flyet ble truffet av en "downwind" mens det fløy i lav høyde over vatnet. Hverken flygeren eller passasjeren hadde flytevester på. Passasjeren var ifølge lokalavisa heller ikke svømmedyktig, og beskrev en heltemodig forsøk fra Ottersbo på å berge den andre til land. Men siden han var sterkt hemmet av sine egne skader, måtte han til slutt gi opp forsøket.

Skuelystne påsketurister

Etter ordre fra Uttrøndelag politikammer holdt lensmannsbetjentene kontinuerlig vakt over ulykkesstedet hele helga. Lensmannen var på ferie da dette hendte, og for betjentene Uttian og Steinvik ble vaktholdet en stri tørn, som røynet hardt på.

- På grunn av påsketuristene ble det en stri tørn å holde det store antall skuelystne på avstand. Flyhavarikommisjonen ankom mandag og avsluttet stitt arbeid tirsdag, skrev lokalavisa.