Søndag 9. april 2017 var det 77 år siden Tyskland invaderte Norge. I den anledning hadde Kystmuseet omvisning i kommandobunkeren på Vollahaugen på Hemnskjel.

Rundt 30 personer, barn og voksne, tok seg tid til å bli med på omvisningen, og fikk mulighet til å lære mer om hvordan andre verdenskrig var for folket som bodde på Hemnskjel.

Et viktig strategisk punkt

Til tross for mange faresignal ble Norge tatt helt på sengen. Bare 12.000 menn angrep Norge 9. april 1940, og de møtte liten motstand. Det var kystbyene som ble angrepet først, og tyskerne sendte fire jagere og en krysser mot Trondheim som kapitulerte i løpet av dagen.

- Hemnskjela var et viktig strategisk punkt for tyskerne. På Vettan er det utsikt mot syv kommuner og hele Trondheimsleia, forteller Hans Jakob Farstad fra Kystmuseet til forsamlingen som er samlet på toppen av kommandobunkeren på Vollahaugen.

I 1941 ble Hemnskjela invadert av 700 tyske- og østeriske soldater. De begynte byggingen av to kystfort. Farstad forteller at det etter hvert ble som en egen by her. Tyskerne hadde tannlege, sykehus og kinosal.

Lokalbefolkningen ble tvunget til å oppgi deler av huset sitt til de tyske okkupantene. Selv om ingen var begeistret for situasjonen gikk det påtvungne samlivet stort sett fredelig for seg.

Plantegning over kommandobunkeren

Veier like mye som hurtigruta

Kommandobunkeren på Vollahaugen er stor. Veggene, takene og gulvene er to meter tykke og laget av betong.

- Hele bunkeren veier mer enn hurtigruta, forteller Farstad.

I dag er det en krigsminneutstilling nede i bunkeren. Der finnes kart over hele området slik det var i 1941. Det er tegnet inn hvor bunkerne ligger og hvor det har vært minefelt. Det er en utstilling av gaver lokalbefolkningen fikk fra de russiske krigsfangene.

De bodde under veldig dårlige forhold. De fikk restematen etter soldatene og måtte gjøre det tyngste arbeidet. I utstillingen er det en ring laget av en norsk to-øring som en kvinne fikk da hun ga noen av krigsfangene mat. Farstad forteller hvordan fangene spiste fisk med skinn og bein, kokte suppe på reveskrotter og spiste fiskelever fra naustene.

Mange interesserte fikk høre historien om hvordan krigen påvirket Hemnskjela.

Interessant også for folk utenfra

Det var ikke bare lokalbefolkningen langs kysten som ble med på Kystmuseets omvisning. Hans Lundquist er opprinnelig fra Norrköping i Sverige, men bor nå i Trondheim. Han var med på turen i bunkersen og synes det har vært veldig interessant.

Han mener angrepene på det tyske skipet Tirpitz er en spennende del av norsk krigshistorie. Tirpitz lå gjemt i Åsenfjorden fra januar til oktober i 1942 og ble lenge sett på som umulig å angripe av de allierte.

- Jeg er ikke spesielt interessert i krigshistorie, men det er en viktig del av historien vår. Jeg angrer ikke på at jeg kom i dag, sier Lundquist.

Hans Jakob Farstad er veldig fornøyd med oppmøtet og litt overrasket.

- Jeg hadde ikke tenkt at det kom så mange i dag, sist var vi atskillig færre, sier han.

- Jeg angrer ikke på at jeg kom i dag, sier Hans Lundquist