I dag startet en stor NATO-øvelse på Ørland hovedflystasjon hvor rundt 650 personer og ca. 50 fly fyller Ørland hovedflystasjon. Over 10 nasjoner vil delta på øvelsen Briliant Arrow 2013.

Målet med øvelsen er å gi trening til  de deltakerne og forberede de deltakende nasjonene i deres rolle som en del av Natos responslag (Natos Responce Force). Under øvelsen vil det bli fokus på luft- til- luft, og luft til bakkekamp, samt å flytte personell og materiell fra en base til en annen.

I tillegg til norsk deltakelse er det også representanter fra blant andre Frankrike, Tyskland, Hellas, Italia, Nederland, Portugal, Tyrkia og England.

Attraktvt

- Det som gjør Norge til et attraktivt sted for andre nasjoner å trene i,  er størrelsen på treningsområdet i luftrommet. Dette gjelder både over sjø og over land,  og treningsområdet strekker seg fra Dombås og Rena- området i sør,  til Mo i Rana- området i nord. Flyaktiviteten vil bli spredt utover dette for å minske forstyrrelser, forteller planoffiser major Trygve Rushfeldt ved 138 luftving.

Det vil bli to flyperioder i ukedagene, en på formiddagen og en på ettermiddagen. Det vil ikke bli flyvning i helgene.

- For befolkningen er det viktig og merke seg at det vil være økt aktivitet disse ukene, og derfor kan det oppleves noe mer støy enn vanlig,  forteller presse- og informasjonsrådgiver Sigurd Tonning-Olsen ved luftvingen.

Brilliant Arrow

Brilliant Arrow sine fly inkluderer F-16, Tornado og  Mirage 2000D kampfly, to AWACS, tre transportfly, fire helikoptre og flere støttefly. Øvelsen er organisert av NATOs hovedkvarter Allied Air Command (HQ AIRCOM) i samarbeid med det norske luftforsvar.

Ørland hovedflystasjon har også erfaring fra tidligere NATO-øvelser, hvor stasjonen var vert for NATO Tiger Meet tidligere i år.

Øvelsen vil bli holdt på Ørland hovedflystasjon fra mandag 26. august til fredag 6.september.

Foto: Forsvaret