- Bare ved Fillan ungdomsskole er det rundt 190 elever som er ute og jobber eller driver alternative aktiviteter, forteller Amalie Båtvik og Lotte Tøften fra tiendeklasse. De har valgt å jobbe for lokalavisa Hitra-Frøya under det årlige Operasjon Dagsverk.

Med penn, papir og fotoapparat skal Amalie og Lotte i dag intervjue andre OD-ungdommer gjennom dagen og lage reportasje til lokalavisa. På videregående skole er OD-dagen i morgen. Med så mange ungdommer som skal finne seg dagsjobb omtrent samtidig, har det vært krevende, sier Amalie, som også sitter i den lokale OD-komiteen. Men nesten alle er ute og jobber, forteller hun.

LES FLERE NYHETER OM ØYUNGDOM HER

Tilsammen ca. 120.000 norske elever velger å gi én dag av sin utdanning for at ungdom i utviklingsland skal få realisert sin rett til utdanning. Pengene fra OD 2012 vil gjennom et ettårig utdanningsprogram støtte ungdom i Nepal. Først og fremst vil prosjektet støtte daliter - de som er kasteløse og dermed mest undertrykket. Gjennom samarbeidsorganisasjonen Strømmestiftelsen vil det opprettes 1.000 Samvad-sentere for tilsammen 25.000 ungdommer.