Olaf Reppe kan i disse dager markere jubileum, etter å ha vært ansatt 30 år i Marine Harvest Norway. Reppe har vært i oppdrettsnæringa siden den beskjedne starten fram til dagens suksess og opplevd omveltningene både på godt og vondt.

- Det har aldri vært kjedelig, forteller Olaf Reppe, - ikke et eneste år har vært likens.

I ulike firmaer innen næringen

- Man skulle kanskje tro at jeg er styggammel siden jeg har vært 30 år i næringa, men det er jeg ikke, ler Olaf Reppe (55) som tok fatt på stillingen som fabrikksjef ved Marine Harvests anlegg på Ulvøya i mai i år.

- Jeg kjenner hele historien til oppdrettsnæringa og kunne sikkert skrevet bok om det, i hvert fall fra lokalt ståsted, forteller frøyværingen.

LES OM FLERE STOLTE ØYVÆRINGER HER

- Jeg startet å jobbe med oppdrett for familieselskapet Uttian Fiskeoppdrett på Frøya allerede i konfirmasjonsalderen og brukte sommerferiene mine på det, forteller Reppe.

Olaf Reppe startet på elektronikkutdanning på "tekniker´n" i Trondheim, men flyttet hjem igjen til Frøya for å jobbe med oppdrett.

- Jeg lot meg fascinere av oppdrettsnæringa og ville være en del av den. Jeg visste at dette var fremtiden, men at dette skulle få slike dimensjoner er det vel ingen som kunne tenke seg for 30 – 40 år siden.

1. august 1984 startet han opp som daglig leder i Frøya Edelfisk, det første oppdrettsselskapet på Frøya. Frøya Edelfisk ble med tiden en del av Frøya Holding. Mot slutten av nittitallet ble Frøya Holding oppkjøpt av Hydro Seafood AS. Hydro Seafood ble overtatt av det nederlandske selskapet Nutreco i 2000 som integrerte firmaet i oppdrettsselskapet de eide med Stolt-Nielsen, Marine Harvest.

I 2006 ble selskapet Marine Harvest kjøpt tilbake til Norge av skipsreder John Fredriksen som slo selskapet sammen med det norske fiskeoppdretts- og sjømatkonsernet Pan Fish og Fjord Seafood.

- Selskapet vokste og Marine Harvest er i dag Norge- og verdens største innen fiskeoppdrett, sier en stolt Olaf Reppe som har hatt ulike lederstillinger i de forskjellige selskapene gjennom årene.

Olaf Reppe forteller at han har tatt utdanning og kurs underveis i løpet av disse tretti år, blant annet innen økonomi og ledelse.

- I tillegg var jeg var faktisk den første som tok fagbrev innen matfiskanlegg tidlig på 90-tallet en gang, erindrer Olaf Reppe.

Kun en håndfull igjen

I oppstarten var det fiskere og bønder som drev med oppdrett.

- De hadde ikke mye kapital å rutte med, men oppdrettsnæringa skulle raskt vise seg å bli svært kapitalkrevende, sier Olaf Reppe.

- I begynnelsen var det 60-70 oppdrettere her, nå er det kun en håndfull igjen og knapt det.

Noen har gått dukken, solgt seg ut eller slått seg sammen med andre selskap.

- Det har vært skikkelig spennende å følge ei ny næring fra starten av, med de utfordringene det har ført med seg gjennom årene. Ikke et eneste år har vært likens, sier Olaf Reppe.

- Det fascinerende med denne jobben er at det har vært mye å gripe fatt i, det har aldri vært kjedelig. Jeg følger meg priviligert som får jobbe her og at jeg har fått vært med på utviklingen.

Kommet styrket ut av nedturene

Olaf Reppe som har vært med fra oppstarten, har sett omveltningene i næringa på godt og vondt.

Selv om oppdrettsnæringa går godt nå og produksjonen er så stor at folk nesten ikke fatter det, har det ikke bestandig vært oppturer og gode tider.

- Jeg har vært med på kraftige nedturer også, forteller Olaf Reppe.

Fabrikksjefen nevner blant annet overproduksjon, tap av penger per solgte kilo og sykdomsperiodene de har vært gjennom.

- Men vi har lært å takle alt og firmaene som har overlevd dette, de har kommet styrket ut.

Spennende utfordringer

Olaf Reppe var frem til i år "Produksjonssjef for sjø, Region Midt".

Marine Harvest Norway er i dag delt inn i fire geografiske regioner.

- Oppdrettsnæringa og produksjonen favnet med årene større og større områder, forteller Olaf Reppe.

I starten gikk det fra å være Hitra og Frøya, over til å bli Sør- og Nord Trøndelag. Nå kalles det Region Midt, og strekker seg fra Averøy i sør til Fosnes i Nord, fordelt på 19 lokaliteter i 8 forskjellige kommuner.

Nå får Olaf Reppe bryne seg på nye utfordringer etter å ha vært på sjøsiden tidligere.

1. mai i år tok Reppe fatt på stillingen som fabrikksjef ved Marine Harvests anlegg på Ulvøya.

Frøyværingen forteller at han hver dag pendler fra Uttian til Ulvøya, en kjøretid på nesten en time hver vei. Det skal han fortsette med noen år til.

- Det er godt over tre år til fabrikken står ferdig på Jøstenøya og i løpet av den tid får jeg prøvd meg som fabrikksjef her på Ulvan, sier Reppe.

- Det har vært en bratt læringskurve, men jobben frem til nå har vært veldig spennende. Det har vært nok av utfordringer, men de har vært overkommelige, forteller den nye fabrikksjefen på Ulvan.

- Det er en svær fabrikk og mye som skal henge sammen for at alt skal gå på skinner forteller han. Både når det gjelder i forhold til maskiner, det tekniske og folket som jobber her. Marine Harvest på Ulvan har blant annet 180 ansatte fordelt på ulike nasjonaliteter som jobber her, forteller han.

Målene

De hviler ikke på laubæra på Ulvøyafabrikken, selv om det er midtsommers og fellesferien er godt i gang.

- Dette er første året hvor vi kjører to skift om sommeren. Og selv om flere nøkkelpersoner er ute i ferie og vi har mange ferievikarer hos oss nå, klarer vi oss godt likevel, sier Olaf Reppe.

Som nyervervet fabrikksjef har Olaf Reppe allerede satt seg noen mål.

Dette motiverer både arbeiderne og synliggjør den gode jobben de gjør.

- Vi har blant annet som mål å slå flere tidligere rekorder ved fabrikken. Blant annet når det gjeder timesrekorder, skiftrekorder, årsvolum og HMS for å nevne noe.

- Vi ser absolutt at det er mulig å slå rekordene, i går var vi like under målene på dagsvolum og timesvolum, forteller fabrikksjefen.

- Når jeg ser at arbeiderne gjør det de kan for å nå målene, da ser jeg at vi har ei lys fremtid, sier Olaf Reppe stolt.

Fortsettelsen på Jøstenøya

Tidligere fabrikksjef ved Ulvan, Kolbjørn Jektvik, har blitt prosjektleder for planlegginga av ny fabrikk på Jøstenøya.

Planleggingen fortsetter til neste år, før byggingen starter i 2016-2017, sier Olaf Reppe.

Olaf Reppe sier det skal bli godt å få tidsmessige nye lokaler med god plass, bygd for fremtiden, spesielt for alle ansatte i produksjonen.

- Det motiverer alle ansatte at vi skal få ny fabrikk, de er svært intresserte i å høre om og delta i utviklingen av nyfabrikken. Dette blir spennende for alle.

- Hvordan ser oppdrettsnæringens fremtid ut i regionen?

- Når vi vet at næringen skal tredobles til 2030, femdobles til 2050 og regionen er ledende i dag, tror jeg at regionen vil ta en større del av veksten, som igjen betyr at utviklinga på Hitra og Frøya fortsatt vil være voldsom i årene som kommer. Men vi må være på hugget, slik at vi får de rammebetingelsene vi fortjener. Dette er næringen som skal ta over etter oljealderen.