Gjennom utvekslingsorganisasjonen Youth for Understanding søkte Michelle seg til Norge, og frem til neste sommer skal hun bo hos familien Broholm. Michelle kommer fra Köln som ligger vest i Tyskland, og er landets fjerde største by. Overgangen fra en verdensmetropol til beskjedne Hitra må synes formidabel, men Michelle synes det har gått greit.

-  Jeg har i alle fall ikke opplevd noe kultursjokk. Ikke enda i alle fall, skynder hun seg å tilføye før hun ler.

Hørt om et godt norsk skolesystem

Michelle hadde bare hørt positive omtaler av Norge før hun søkte seg hit. En storslått natur, nasjonaldagsfeiringen og et godt skolesystem var tungtveiende årsaker til at Norge ble foretrukket fremfor andre nasjoner når hun skulle studere et år utenlands. Det neste skoleåret er hun elev på studiespesialiseringslinja ved Hitra vgs.

- Jeg hadde hørt at skolesystemet i Norge er veldig bra, og det er det inntrykket jeg sitter igjen med også. Men det er ikke så strengt her som det er hjemme, mener Michelle. Hun forteller at i Tyskland tiltales lærer med herr eller fru etterfulgt av etternavn. Og at mobiltelefonen kan bli med inn i timene kjennes også litt uvant.

Michelle Haupt (i midten)har startet på et spennende år på Hitra sammen med familien Broholm, her representert ved Erlend og Ida.

Vil se nordlyset

Det er mange forventninger man kan ha før et utvekslingsår, men særlig én opplevelse håper Michelle at hun kan krysse før hun reiser hjem. Hun vil gjerne se nordlyset.

- Og nordlyset har jeg lovet henne. I tillegg må vi ta os en tur til Savalen eller Oppdal. Her på Hitra har vi knapt snø, så vi får reise til snøen og gi Michelle en opplevelse av skikkelig norsk vinter, forteller Ida Karoline.

Fotballinteressen førte henne til Norge

- Vi har vært heldige som har fått en ungdom som Michelle. Hun er god på ironi, noe som er en del av dagligtalen i vår familie. Hun har glidd rett inn hjemme hos oss, sier Ida Karoline.

- Det er også et stort pluss at hun liker fotball, skyter Erlend inn med glimt i øyet.

Men Michelle mer enn bare ”liker” fotball. Hun har spilt fotball i elleve år, og håper at det blir mulighet til mye fotballsparking mens hun bor på Hitra. Det var også fotballinteressen som førte Michelle til nettopp familien Broholm. Organisasjonen Youth for Understanding sendte ut en forespørsel til fotballklubber landet over for å se om noen kunne tenke seg å være vertsfamilie for den fotballinteresserte jenta.

- Da vi så forespørselen på Hitra IL sine sider behøvde vi ikke lang betenkningstid hjemme hos oss, sier Ida Karoline.

- Vi har plass og rom. Det å være vertsfamilie er noe vi har snakket mye om tidligere, timinga var perfekt, sier Erlend. Han har selv vært utvekslingsstudent og vet godt hva en kjenner på når man kommer til et nytt land og nytt miljø.

Mye nytt i starten

De første ukene i Norge var det veldig mye nytt å ta inn, men nå begynner tilværelsen å sette seg litt for Michelle.

- I begynnelsen var jeg trøtt hele tiden. Det var så mye som var nytt. Nye rutiner, nye fjes og nytt språk, forteller Michelle.

Fortsatt kjennes det tryggest å kommunisere på engelsk, men noen trønderske ord har sneket seg inn i vokabularet. Og at hun raskt skulle lære seg norsk var både hun selv og vertsfamilien innstilt på.

Lært seg betydningen av ”havant”

- Vi snakker trøndersk til henne. Det er et trøndersk miljø hun skal leve i og det blir bare rart om vi andre snakker trøndersk oss i mellom mens vi snakker bokmål til Michelle, mener Ida Karoline.

- Hun har allerede lært seg betydningen av ”havant”, smiler Erlend som synes det er en god start når man skal lære dialekten.

Michelle ler og viser at hun skjønner mye av det som blir sagt på trøndersk, men venter litt med å snakke det selv. Men til jul tipper hun at dette skal gå greit. I følge utvekslingsorganisasjonen skal nok det gå etter planen. Tyske jenter utmerker seg ved å lære norsk spesielt raskt. Etter 2 – 3 måneder mestrer de fleste å kommunisere på norsk.

- Ja, vi merker at hun forstår det meste av det som blir sagt hjemme. Og hun har kun vært hos oss i en måned, sier Ida Karoline.

- Ja, det er slutt på å prate ”skjit” om henne når hun er til stede nå, sier Erlend før alle tre bryter ut i latter.

Kulturutveksling begge veier

Men om språktilegnelsen går over all forventning, går det tregere å venne seg på Broholmingenes hang til å spise fisk. Michelle griner litt på nesen når bror Erlend antyder at lutefisk snart vil stå på menyen. Da frister pannekake med epler mer.

For kulturutvekslingen går begge veier. Og pannekaker med epler er en av rettene Michelle har tatt med seg hit fra Tyskland. I tillegg har hun lært familien tyske kortspill, og hun er alltid behjelpelig når ”lillesøster” Mia gjør tyskleksene.

- Og selvsagt har jeg forsøkt å påvirke Erlend ved å gi ham et supporter-skjerf for favorittklubben min; FC Köln, smiler Michelle.

- Du skal få bli med til Ullevål å se at RBK tar gull. Det blir verdt å få med seg. Det er jo ikke så ofte dere får smake på gullet i Köln, spøker Erlend og må bare akseptere å få en dult i sida fra Michelle. Det er tydelig at vertsfamilie og utvekslingselev har funnet tonen.