- Jeg kunne godt tenkt med å ha et sommerhus eller hytte på Frøya, dersom jeg hadde bodd i Trondheim eller i nærheten. Men jeg bor nå på Sørlandet, og det blir så himla langt unna. Det blir upraktisk, rett og slett.

Torolf Kroglund (41) flytta fra Frøya da han var ferdig med med videregående. Nå bor han i Lillesand, hvor han jobber som kulturarbeider i bred forstand: Ved siden av å ha gitt ut flere bøker er han sjef for litteraturfestivalen Ibsen- og Hamsun-dagene. Flere av bøkene hans handler om jakt og fiske, og i "Jegerhjerte" forteller han om hvordan jaktinteressen ble skapt da han som gutt var med på gåsjakt inne i frøyahauan.

- Det var en grei oppvekst. Jeg kjedet meg nok litt, og lengtet til byen. Hørte mye på musikk, drev litt med jakt og fiske i "hauan" og gjorde ellers de vanlige tingene som ungdommer gjør på Frøya; var på fest på Klubben og på diskoteket på Hotell Frøya, kjørte moped og sånt, forteller Torolf.

Familien hans kom flyttende fra Trondheim rett etter at Torolf ble født. Da ble hans far rektor på Sistranda skole. Han har hele oppveksten sin på Frøya, men siden det har han vært her lite.

- Jeg flytta ut etter videregående. Var russ i 1993. Og mine foreldre flytta også da et par år etterpå. Etter at de flytta har jeg hatt svært lite kontakt med Frøya. Jeg var sommervikar i Hitra-Frøya i mine første studieår på midten av nittitallet. Men, jeg følger med likevel, gjennom facebookvenner fra Frøya, og så leser jeg Hitra-Frøya sporadisk på nett, forteller han.

Selv om han godt kunne tenkt seg en tur til Frøya, har han ikke i tankene å flytte tilbake.

- Jeg trives godt på Sørlandet, så jeg tror jeg blir her. Jeg tror at det som får folk til å flytte til Frøya først og fremst bunner i gode jobbmuligheter, sier Torolf Kroglund.

951 64 597

Trond.Hammervik@hitra-froya.no