Midt i en hektisk workshop på Frøya videregående skole, med lærerkrefter fra blant annet NTNU, får vi trukket to elever og to lærere til side for en liten prat om erfaringene deres så langt. Vi starter med et spørsmål om hva som var det første som slo dem som annerledes og fremmed da de kom til Frøya. Svaret er litt overrakende:

- Selve skolen er så underlig. Vi har aldri sett et sånt bygg før. Dere bruker også mye mer farger på veggene, det finner du aldri i Korea, der er veggene alltid hvite eller grå. Også lurer vi på hvorfor ingen åpner dørene selv, men trykker på en knapp for at døra skal gå opp. Det andre vi la merke til var den flotte himmelen om kvelden.

Norge kan fint bli større på alger enn Korea

Vi har fått med oss Lee Jaeho fra skipsmekanikerlinja og Park Suyong fra akvakultur. Sammen med oss sitter også koordinator Kim Jiyeon og faglærer Kim Gowoon. Lokalavisa lurer på om maten fra en annen verdensdel er fremmed, men det går tydeligvis veldig bra. Det eneste de stusser litt på er det de oppfatter som en merkelig ubalanse i saltingen. Fisken kan være kjempesalt, også smaker grønnsakene ikke noe. Hjemme ville saltet vært balansert i retten som en helhet. At vi ikke bruker alger som mat, finner de ikke så merkelig, siden havet rundt oss er så rikt på andre resurser. Men de ser helt klart et stort potensial.

- Vi i Korea har mye å bidra med på dette fagfeltet. Vi ser at dere er vant til å tenke stort, at dere er flinke med metoder og mekaniske løsninger, så med vår erfaring fra dyrking kan vi utvikle dette til noe stort. Norge bør kunne bli større enn vårt land på algedyrking, mener guttene.

Vil bo her

Gjesteelevene forteller at de allerede har hatt mye større utbytte av oppholdet enn de forventet. Lee Jaeho sier forteller at han kun forventet ny kunnskap i sitt eget fagområde, og ble glad for å oppdage at de får med seg kunnskap også fra de andre gruppene. Dessuten er det tydeligvis mye å lære kulturelt.

- Dere har en helt annen måte å tenke lederskap på og dere tenker større enn oss, sier han.

- Vi er ikke vant til å få muligheten til å tenke fritt. Gruppearbeid er helt nytt for oss, og når vi får beskjed å komme opp med nye idèer i stede for å pugge pensum jobber vi på en helt annen måte enn vi er vant til. Vi liker det veldig godt, fastslår eleven.

Også fadderne fra 1 STA ved Frøya videregående skole får skryt. De fungerer som et sosialt lim, og er sammen med gjestene både i friminutter og utenfor skoletiden. Språkproblemene løser de på ungdommers vis med oversettelsesprogram på telefonen.

- Jentene er så fine

Vi drister oss til å spørre om oppholdet gir mersmak, om de kan tenke seg å komme tilbake ved en senere anledning, og svaret kommer fort mens ansiktene lyser opp.

- Vi vil bo her! Vi har det helt greit i Sør-Korea, men når vi åpner døra her om morgen er det som å komme ut i freden. Det er så stille og vakkert. Vi finner ikke noe sånt hjemme, kommer det samstemt fra hele gruppa.

- Også er jentene så fine. Det er bare så rart at alle damene er høyere enn oss, legger gutta smilende til før de hilser høflig og haster tilbake til de andre og det fremmede konseptet med gruppearbeid - og jentene de bokstavelig talt ser opp til.