- Tilbudet på strekningen Kristiansund–Trondheim er nå klart til å testes, og alle er velkomne til å bli med på en historisk reise 23. – 28. juli, forteller Laila Støen i Kyst-Norge.

Pilegrimsbåten SK "Helt" skal besøke mange historiske steder, før man ender opp i Trondheim til Olavsvaka i Nidarosdomen natt til 29. juli.

Et innholdsrikt program

Programmet gir mulighet for å oppleve et stort mangfold av kystkultur, men også god tid til stille refleksjon.

- Vi starter med en pilegrimsvandring i Kristiansund allerede 22. juli. Søndag 23. juli blir det tur til Averøy med mat og kultur på Gamle Kvernes bygdemuseum, før avgang fra Kristiansund. Det blir stopp på Edøy i Smøla, Sula i Frøya, Dolm og Hopsjø i Hitra, Brekstad og Austrått i Ørland, samt Rein og Stadsbygd i Rissa, forklarer Laila Støen.

På Edøya blir det blant annet en kveldsvandring til Kulisteinen, Norges dåpsattest.

I Sula kapell blir det en helt spesiell konsert med tangomusikk framført av søskenparet Julie og Andreas med røtter på Sula.

På Hitra besøkes Dolm middelalderkirke og Handelsstedet Hopsjø, og på Ørland blir det tur til våtmarksområdene og omvisning i Austråttborgen. Siste stopp før Nidaros er Rissa med Rein kloster og Museet Kystens Arv.

Invitasjon til samseilas

SK «Helt» vil fylles med 15–20 deltakere som skal reise sammen denne uken. Arrangementene på land er imidlertid åpne for alle, og andre båter med seil eller motor inviteres til å følge pilegrimsbåten og bli med på det som skjer

Prosjekt Kystpilegrimsleia Rogaland – Nidaros

Hellig Olavs skrin i Nidarosdomen har vært det viktigste pilegrimsmålet i Norden siden helgenkåringen i 1031. Siden kystleia var den viktigste transportåren, kom de første pilegrimene trolig sjøveien. Nå legges det til rette for at også moderne pilegrimer kan reise langs kysten. Prosjekt Kystpilegrimsleia er et samarbeid mellom fylkeskommunene fra Rogaland til Sør-Trøndelag og bispedømmene i det samme området, og målet er ei sammenhengende kystpilegrimslei fra Rogaland til Trondheim.

NCE Tourism har fått ansvar for å fullføre arbeidet i samarbeid med destinasjonsselskaper og lokale aktører langs leia. Strekningen Kristiansund–Trondheim er siste etappe, og Kyst-Norge koordinerer arbeidet på denne etappen. Lokale arbeidsgrupper i Smøla, Hitra, Frøya, Ørland og Rissa har i vår jobbet med å utvikle opplevelsestilbud med utgangspunkt i historien og den moderne pilegrimens behov, som nå skal testes. Sør-Trøndelag fylkeskommune støtter testturen med kr 40 000.

Hardangerkutteren «Helt» blir pilegrimsbåt

SK «Helt» ble bygget i 1932, og var den gang Norges hurtigste fiskebåt (12 knop). «Helt» har tidligere gått i både fraktefart, fiskefart og rutetrafikk. Skuta eies nå av Bjugn Sparebank, og er nylig totalrenovert med tanke på sertifisering for åpen sjø for inntil 55 personer. Hoveddelen av arbeidet er utført av Ulvan Slipp på Hitra.

SK «Helt» vil delta på forbundet Kysten sitt landsstevne i Kristiansund 20.–23. juli, og på turen tilbake til Trondheim blir hun pilegrimsbåt. 15 personer får gleden av å bli med på denne historiske seilasen. Pilegrimsprestene Einar Vegge og Steffen Aune blir med på strekningen Edøy–Brekstad, og vil også ta imot oss når vi kommer til Trondheim.

Søskenparet Julie og Andreas med røtter på Sula vil holde konsert med tangomusikk i Sula kapell.
Mange samarbeidspartenere har koordinert pilegrimsturen.
Sula besøkes. Foto: Kathrine Sørgård
Dolm kirke. Foto: Petter Bueng