Yrkes-NM går av stabelen på Lillehammer denne uka. I rørleggerfaget deltar fem kandidater, og blant dem finner vi hitterværingen Stian Sæther. Tjueåringen jobber i dag som rørleggerlærling hos Hagnes VVS i Trondheim, etter å ha tatt yrkesfag på videregående på Hitra og på Tiller.

Siden mandag har fem spente rørleggersvenner jobbet jevnt og trutt fra morgen til kveld med oppgavene sine. Ikke bare deltar de i konkurransen om å bli Norges beste rørlegger, de avlegger også sin livs viktigste prøve live foran publikum : Svennprøven.

– Rørleggerne får naturlig nok mye oppmerksomhet siden deres innsats får større konsekvenser enn for de øvrige deltakerfagene, sier teknisk direktør i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening, Ole Larmerud. Han er godt fornøyd med arrangementet og roser guttene for sin innsats.

Idag (fredag 2. november) faller dommen.  Kunnskapsminister Kristin Halvorsen står for premieutdelingen.

-Kjempeartig

- Jeg synes det er kjempeartig å være med og angrer ikke på at jeg takket ja. Publikum byr ikke på noen problemer, jeg får gjort det jeg skal uansett. Oppgaven er vanskelig, men jeg føler jeg har kontroll, sier dolmøyværingen Stian Sæther.

Han mener det skal bli godt å bli ferdig. -  jeg gleder meg til i kveld. Vi jobber jo fra tidlig morgen til sen kveld, så det blir en veldig intens uke. Heldigvis har vi tid til å være litt sosiale også, det er hyggelig, sier Stian Sæther.