Nina Turbækmo bor store deler av året i Spania på grunn av kols-sykdommen. Nå har hun og datteren Anna startet et opplegg for å la flere få muligheten til sol og varme, uten bruk av flyturer.

- Vi har etter tre år kommet i mål med og tilrettelegge turer for hjerte- og lungesyke fra Norge. Mange med kols og hjertesykdom takler ikke å reise med fly hit derfor laget vi et tilbud for dem om og komme seg vekk på vinterhalvåret, med andre transport midler enn fly, forteller Nina Turbækmo.Nylig la den første bussturen avgårde fra Trondheim til Albir, og den første pasientgruppa er nå på plass på den solfylte spanskekysten. Planen er at det skal bli nye charterturer fra sommeren og høsten av.

- Dette er første gang dette skjer i samarbeid med LHL, Thorleifs Bussreiser og webselskapet Psychron, som stiller med lege og råd til Anna underveis via web under turen. Anna er med som reiseleder og helsefagarbeider, forteller Nina.

Hjertet er på Hitra

Nina og Anna sier de begge har hjertet sitt på Hitra.

- Vi har bodd på øya i 14 år. Nå er vi trekkfugler til Spania seks måneder i året, sier Nina.

Hun er 51 år, gift, og har to voksne barn. Anna tok utdanning som helsefagarbeider på Hitra vidergående skole, og jobbet som lærling på Hitra Helsetun. Også Anna valgte til slutt og dra til Spania for en periode på grunn av helsa. Videre planer for Anna er og bo halve året på Hitra, og halve året i Spania og jobbe begge steder, forteller mammaen.

[M]

Måtte forlate kulda

Nina kom til Spania og Torrevieja for fire år siden og til Albir for tre år siden. Hun valgte å forlate kalde Trøndelag til fordel for Spania, fordi familien var redd hun skulle dø i fra dem på grunn av alvorlig kols. En sykdom over flere år som bare ble verre og verre. Hun forteller om en skikkelig nedtur da kolsen ble påvist. Et aktivt liv med jobb både på sjø og land, egen bedrift og engasjert både i politikk og organisasjonsarbeid.

- De bestemte derfor i famileråd å sende meg til Spania på vinterhalvåret, da vi hadde venner som bodde på Costa Blancakysten, og skrøt av hvor bra det var og leve der. På Hitra og etterhvert Trondheim var jeg mye syk og måtte dessverre slutte og jobbe. Men i gode perioder var jeg frivillig i Lions, Kirkens bymisjon og jobbet med rusmisbrukere og gatefolk, og var aktiv i politikk og i LHL. Og ellers så prøvde jeg og jobbe litt i LHL, men måtte melde pass på grunn av sykdom. Nå er jeg i Trondheim og på Hitra på vår og sommer og koser med med familie og venner. Jeg klarer å være i Norge et par måneder om gangen, men da må jeg til Spania for å friskne til igjen, så drar jeg tilbake igjen, forteller Nina.

[M]

Vil ha et aktivt liv med sykdommen

- Jeg bestemte meg etter en måned etter at jeg kom til Spania at jeg måtte finne måter å leve videre på og ha et godt liv med sykdom. Det gjorde jeg, og nå har jeg det godt og kan leve igjen. Jeg er klimaflyktning og lever med en fot i hvert land. Jeg mister selvfølgelig mye tid sammen med min mann, men heldigvis finnes skype (bildetelefon) så vi snakker sammen og ser hverandre flere ganger om dagen her i Spania også. Sykdommen holder jeg i sjakk her nede sammen med legen min på Costa Blanca Klinikken, og jeg vil gjerne ha noe og fylle dagene mine når jeg er her, så derfor er jeg aktiv i daglig livet her nede, forteller hun.

Hun er opprinnelig fosning, men kom til Hitra i mange år gjennom jobben til mannen. Nå er Trondheim basen når hun er hjemme i Norge..- Jeg bor sammen med min datter her nede i vinterhalvåret og i Trondheim hos min mann i sommerhalvåret, forteller hun.

Anna jobber som tilkalling på norsk butikk, og også som helsefagarbeider/assistent til nordmenn som trenger hjelp her nede. Hun holder i disse dager på å opprette eget firma her nede. Hun sitter i styret som nestleder for Unge Høyre i Spania, og ungdomskontakt i LHL Costa Blanca og er altså reiseleder og helsefagarbeider på bussturene fra Trondheim til Albir, forteller Nina, som selv er leder av LHL Costa Blanca.